Maria, d'Hores (A) - Monestir del Desert de les Palmes - BENICÀSSIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2826)

Localització Interior del convent
Diàmetre 27
Pes aproximat 11
Any fosa 1657
Descripció La campana té quatre cordons al terç, agrupats de dos en dos i amb aquesta inscripció en llatí entre ells: "✱✱AVE MARIA✱GRACIA PLENA". Aquest és l'inici del Ave Maria, la pregaria més popular de les dirigides a la Mare de Déu i basada en el passatge de l'Anunciació de l'Evangeli de Sant Lluc (Lc 1, 28). Recull les paraules que l'arcàngel Gabriel va dirigir a la Mare de Déu, tot i que el nom de Maria no apareix a l'evangeli i sí a l'oració mariana. El text en valencià seria: "DÉU VOS SALVE MARIA PLENA DE GRÀCIA EL SENYOR ÉS AMB VÓS". Al mig hi ha una Mare de Déu sedent i un calvari. Als dos costats del calvari estan les xifres de l'any de fosa: "I6 + 57". Finalment té cinc cordons al mig peu i dos al peu.
Terç (T) (2 cordons)
"✱✱AVE MARIA✱GRACIA PLENA"
(2 cordons)
Mig (M) (00) "I6" (calvari) "57"
(06) (Mare de Déu)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Biga de ferro
Estat anterior Durant la dècada dels anys 90 del segle XX Salvador MOLLÀ la va documentar a la fàbrica del licor carmelità, on estava situada també la campana del segle XVIII de l'espadanya del convent.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està ubicada a un espai interior del convent, fixada a una biga de ferro que hi ha a una de les parts. Té una maça horària exterior.
Mecanismes de toc (09) maça horària
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (13-02-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-02-2021
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-12-2021
  Convertir a PDF