Santa Bàrbera (2) - Parròquia de Sant Miquel - SERRATELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2828)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 53
Altura del bronze 47
Vora 5
Pes aproximat 86
Any fosa 1685
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "S TA BARBORA ORAPROИOBIS AИO I68". Per falta d'espai la data de fosa està repartida entre dos nivells i l'última xifra està baix: "5". Aquesta correctament escrita seria: "SANCTA BARBARA ORA PRO NOBIS ANNO 1685". En ella es dirigeix una senzilla oració a Santa Bàrbera i indica la data de fosa. Es pot traduir així: "SANTA BÀRBERA PREGA PER NOSALTRES ANY 1685". L'oració a Santa Bàrbera deriva de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església i molt utilitzades en rituals de protecció.
Terç (T) (2 cordons ) /
"S TA BARBORA ORAPROИOBIS AИO I68" (sense espai entre les paraules) /
(cordó) /
"5"
Mig (M) (00) (creu amb pedestal amb 4 claus) /
(2 cordons)
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa sala de les campanes. També es repicava.
Truja Truja de ferro Manclús vella en substitució d'una de fusta de perfil tradicional local.
Estat anterior Estava instal·lada a la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional local, diferent i singular respecte a altres de localitats properes. Els rodaments i part dels ferratges eren posteriors a la truja, segurament de mitjans del segle XX. Estava mecanitzada amb electromall monofàsic i dotada amb batall lligat.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, producte de la destructora intervenció patida l'any 2016 que va destruir la instal·lació tradicional. Té una truja de ferro de la foneria Manclús, reaprofitada d'altra campana, que substitueix una de fusta de perfil tradicional local. Està mecanitzada amb electromall monofàsic. Té batall lligat, però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) electromall monofásic
Intervencions L'any 2016 una intervenció feta per Industrias Manclús va destruir la instal·lació tradicional d'aquesta campana. La truja de fusta original, més antiga que la mateixa campana i de perfil tradicional, va ser brutalment canviada per altra de ferro, segurament reaprofitada d'altra campana. Aquesta intervenció no va comptar amb l'obligatori permís de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià, previst a la Llei del Patrimoni Cultural Valencià (Llei 4/1998) en ser l'edifici un Bé de Rellevància Local i per tant un immoble protegit.

Aquesta destrucció patrimonial, habitual entre els anys 50 i 80 del segle XX, suposa un greu retrocés per a la conservació i restauració de les campanes al nostre territori. No sols no s'ha considerat el valor patrimonial de la instal·lació tradicional, ni per part dels propietaris de la campana ni de l'empresa que ha fet la intervenció, sinó que a més s'ha actuat de forma contrària a la llei i sense consulta a tècnics especialistes del camp del patrimoni cultural.
Actuacions urgents Cal revertir els efectes de nefasta destrucció de la instal·lació tradicional seguint els pasos proposats a l'apartat "propostes".
Propostes La destrucció patrimonial patida per aquesta campana és, afortunadament, reversible. En primer lloc cal recuperar l'antiga truja de fusta de perfil tradicional local, restaurar-la i col·locar de nou a la campana. En cas que no s'haguera guardat la truja de fusta original es deu fer una nova de proporcions idèntiques a l'antiga, ja que està documentat l'estat de la campana previ a la destrucció de la instal·lació tradicional. Es pot mecanitzar amb un motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un edifici protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • AJUNTAMENT DE SARRATELLA (17-06-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de l'estat previ a la destrucció de la instal·lació tradicional.] (10-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-08-2018
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-01-2023
  Convertir a PDF