Santa Bàrbera (2) - Parròquia de Santa Bàrbera - BENIPARRELL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2856)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 51
Pes aproximat 77
FonedorGARCÍA, CRISTOBAL
Any fosa 1763
Descripció Es tracta d'una complexa i interessant campana històrica. En la part superior posa "SANCTA BARBARA ORA PRO NOBIS ✱ N.S.D. CARMEN ✱ " La primera part està en llatí i es pot traduir com SANTA BÀRBERA PREGUEU PER NOSALTRES. La segona part sembla en español, i posaria, una volta completades les inicials, NUESTRA SEÑORA DEL CARMEN.
En el mig hi ha una creu amb pedestal envoltada dels dos signes relacionats amb les invocacions adés esmentades: escut del Carme a la dreta, torre de Santa Bàrbera a l'esquerra. Al costat contrari hi una imatge de Santa Bàrbera. Entre un i altre hi ha una sargantana, que podria significar, com sol ser habitual en les campanes, que aquesta fou refosa en aquell moment. Es pensava que les sargantanes naixien del foc, ja que quan tiraven bigues velles de fusta a les flames, apareixien animalets que fugien de la calor, i era un símbol de la campana, que ha de passar pel foc per a renàixer.
En el peu de la creu figura el nom del fonedor: "CHRISTOVAL GARCIA F." és a dir "CHRISTOVAL GARCIA FECIT" o siga CRISTOBAL GARCIA EM VA FER i per baix figura la següent inscripció "SEHIZO SIENDO PRIOR EL M R P #ABERTANO CLIMENT AÑO I763" El signe # correspon a la marca de la soldadura de la campana, que han deixat com un quadrat de bronze, i segons MOLLÀ i ALCAÑIZ tenia una F. Per tant el text español s'hauria d'haver escrit, sense abreviatures, SE HIZO SIENDO PRIOR EL MUY REVERENDO PADRE FRAY AVERTANO CLIMENT AÑO 1763. El nom "Avertano", amb V, correspon a un dels beats de l'ordre carmelitana, nascut en Limoges i mort en Lucca, en el segle XIII.
Anses Decorades amb cordó de boletes
Terç (T) (2 cordons) /
"SANCTA BARBARA ORAPRONOBIS ✱ N.S.D. CARMEN ✱ " /
(2 cordons)
Mig (M) (03) (Santa Bàrbera)
07) (sargantana)
(08) (torre, símbol de Santa Bàrbera)
(09) (creu amb pedestal)
(10) (escut carmelita)
Mig peu (MP) " ✱ CHRISTOVAL (creu) GARCIA F." /
"SEHIZO SIENDO PRIOR EL M R P #ABERTANO CLIMENT AÑO I763" (Z invertida) (el signe # correspon a un quadrat, fet durant la soldadura de la campana. Segon MOLLÀ i ALCAÑIZ posava "F") /
(4 cordons)
Peu (2 cordons)
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA
Estat actual Badada, soldada per LACHEMEYER en Alemanya. Restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA en juliol de 2001.
La campana fou muntada, seguint les indicacions de l'empresa soldadora, girada un quart de volta, de manera que la creu, originalment exterior, queda a l'esquerra, i la Santa Bàrbera, interior, queda a la dreta. La batallera té un afegit per què el batall puga girar en el bon sentit.
Mecanismes de toc (03) (motor impulsos) (electromall ECAT); (09) (ballesta per al toc manual)
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant hauria d'incoar-se expedient d'inclusió de la campana en l'Inventari General de Béns Mobles, a causa del seu interès.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA (10-04-2000)
 • LLOP i BAYO, Francesc (22-12-2012)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 26-12-2012
29 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 08-02-2023
  Convertir a PDF