Sant Joan Nepomuceno (1) - Ermita Sant Joan Nepomuceno - SERRATELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2857)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 44
Pes aproximat (en quilos) 49
Any fosa 1764
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "SAN✱JUAN✱NEPOMUCENO✱M.✱DESARRATELLA✱". Aquesta té totes les paraules unides, segurament per motius d'espai i la "J" de "JUAN" està parcialment esborrada per efecte de la soldadura. Deixant els espais corresponents la inscripció seria així: "SAN ✱ JUAN ✱ NEPOMUCENO ✱ M. ✱ DE SARRATELLA ✱". La lletra "M." possiblement és l'abreviatura de "MÀRTIR". Aquesta inscripció indica l'advocació a la qual està dedicada la campana i el poble. Que figure el nom del poble és poc comú al segle XVIII. Al mig apareix junt al pedestal de la creu la data de fosa: "AÑO / I764".
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"SAN✱JUAN✱NEPOMUCENO✱M.✱DESARRATELLA✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) "AÑO" (creu amb pedestal) "I764"
(02) (sargantana)
(06) (Santa Bàrbera)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu 2 cordons
Tocs tradicionals de campanes Es tocava a distància.
Tocs actuals de campanes Volteig manual per mitjà d'un cable unit al cigonyal.
Truja Truja de ferro i braç de fusta amb cigonyal
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local i dotada amb accessoris per al toc manual a distància.
Estat anterior La campana estava badada, de dalt a baix, a causa d'haver posat el batall original, destinat a ser lligat a la batallera, amb una de les banyes pessigada a l'anella interior, de manera que tocava desplaçat i molt alt. Tenia una truja amb el braç i capçal de fusta i una peça central de xapa metàl·lica.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Té un cigonyal per voltejar-la des de dins de l'ermita i batall lligat.
Mecanismes de toc (03) Cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1764 per un mestre campaner desconegut, poc abans de finalitzar les obres de construcció de l'ermita. A mitjans del segle XX es canvia part de la truja original, afegint una peca metàl·lica nova entre el braç i el capçal de fusta. Una subvenció de la Generalitat Valenciana en 2005 permet de començar la primera fase de la restauració de la campana. Aquesta es va soldar i Industrias Manclús la va dotar amb truja nova de fusta.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un edifici protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
  • LLOP i BAYO, Francesc [Restauració de la campana] (20-09-2005)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (10-03-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-08-2018
29 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 73 Visitants: 72 Usuaris: 1 - francesc