Campana de la Real Fàbrica de la Seda - Real Fàbrica de la Seda - VINALESA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2864)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 49
Altura del bronze 42
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 68
FonedorFENOLLERA, VICENTE
Any fosa 1777
Descripció Al terç de la campana, recollida mitjançant quatre cordons, trobem la següent inscripció en capital humanística: "LAPAYESSE✱F✱R✱ ✱AИO I 7 7 7✱". Com veiem, en ella se'ns fa referència al fundador i primer encarregat de la Real Fàbrica de la Seda, Joseph Lapayesse, un personatge d'origen francés que va introduïr a les nostres terres el mètode textil Vaucanson. Sembla que Lapayesse, a més d'importar a la seua indústria de Vinalesa importants avanços tecnològics com aquest, va mostrar una gran preocupació per millorar les condicions laborals dels seus treballadors, entre els que es van situar ja dones. Fou amb tot la Fàbrica de la Seda de Vinalesa, un dels primers focus de la indústria tèxtil de la València del segle XVIII.
Poc sabem en canvi, de les dues inicials que segueixen al terç de la campana al nom del fundador de la fàbrica, que potser, facen referència a l'origen francés de Lapayesse o a les inicials de "Fábrica Real". No obstant, són aquestes solament possibles explicacions que haurien de ser corroborades en tots els casos. Com igualment podem apreciar al text, aquest es tanca indicant l'any de la fosa de la campana, "I777", moment a més de la fundació de la fàbrica a la que el bronze va servir.
Terç (T) (2 cordons) /
"LAPAYESSE✱F✱R✱ ✱AИO I 7 7 7✱" /
(2 cordons)
Mig (M) (Cordó) /
(00) (Creu grega d´estrel.les de 8 puntes)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tot i que desconeixem les funcions precises que se li van atribuïr a la campana, la interessant instal·lació original d'aquesta sembla indicar-nos que fou el mig vol la seua forma de toc habitual. Aquest, accionat amb tota seguretat des de la distància, potser mitjançant un cordell unit a la part alta dels ferratges de la truja -que careix de ballesta o marques d'haver-ne tingut-, és possible que fóra realitzat per fer les diverses senyals necessàries en el dia a dia de la Fàbrica de la Seda.

Una segona possibilitat passaria, perquè la campana fora únicament repicada des de la distància, mitjançant una corda unida al "peçonet" del seu batall. No obstant, ambdues explicacions són encara teories que haurien de ser corroborades, mitjançant una documentació exhaustiva de la campana.
Tocs actuals de campanes Avui en dia, i segurament des de fa algunes dècades, la campana està en desús.
Truja Truja de fusta original.
Estat original La campana fou fosa i instal·lada a la seua espadanya l'any 1777, coincidint amb la fundació de la Real Fàbrica de la Seda de Vinalesa, per part del ja citat Joseph Lapayesse, el primer encarregat de la indústria textil. Després de la seua fosa per part d'un fonedor el nom del qual desconeixem, el bronze fou proveït segurament de la truja de fusta amb la que encara avui compta.
Estat actual En l'actualitat, tant la campana com la seua extraordinària truja de fusta original -que compta amb ferratges igualment antics- i el seu batall, es troben en un regular estat de conservació. D'altra banda, sembla que la línia de teules situada davant d'ella, potser construida a la recent restauració de la l'edifici, impossibilitaria el moviment de l'instrument. Igualment, es conserven els rodaments originals, de forma ovalada i els coixinets de bronze, semblants als antics de la campana Maria de la Catedral de València.
Actuacions urgents L'estat de conservació de la campana fa necessària una urgent restauració que frene la degradació d'aquesta, recordem, un dels béns mobles més valuosos de Vinalesa. Durant la intervenció, l'extraordinària truja de fusta original de l'instrument, així com els seus ferratges i batall, haurien de ser restaurats, sent substituïts per rèpliques en cas de no acomplir els requisits necessaris de seguretat. Igualment, el bronze hauria de ser netejat perquè recuperara la seua sonoritat original, i en cas de ser necessari per al seu ús, la campana automatitzada amb mecanismes de toc que reprodueixen els tocs tradicionals de l'intrument (que prèviament haurien de ser corroborats, com hem vist a l'apartat referent a ells) i permeten el seu toc manual.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La presència de les flors per a separar les paraules i lletres de la inscripció ens permet vincular la campana amb la producció campanera del fonedor Vicente Fenollera. Aquest va estar actiu en la segona meitat del segle XVIII i les mateixes flors d'aquesta campana apareixen a altres peces signades per ell foses per al convent de les clarisses de Xàtiva o la conservada al convent dels carmelites del carrer Alboraia de València (nota de ALEPUZ CHELET, Joan).

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (21-02-2016)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i atribució de l'autoria de la campana] (06-11-2023)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-11-2023
44 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 80 Visitants: 80 Usuaris: 0