La Grossa, Sant Honorat (3) - Parròquia de Sant Honorat Arquebisbe d'Arlés - VINALESA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2869)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 110
Altura del bronze 83
Vora 10
Pes aproximat 771
FonedorDE LA VIÑA, JUAN
Any fosa 1779
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció en llatí al terç: "CHRISTVS REX VENIT INPACE AÑO DE 1779"; correctament escrita seria: "CHRISTUS REX VENIT IN PACE AÑO DE 1779". Aquesta es podria interpretar com: "CRIST REI HA VINGUT AMB LA PAU ANY DE 1779". Al mig, junt a la imatge de Sant Honorat trobem el nom del fonedor: "LAVIÑA / MEFECIT". Aquesta correctament escrita seria: "LA VIÑA ME FECIT"; es a dir: "LA VIÑA EM VA FER". La Viña és el cognom del campaner Juan Antonio de la Viña, que acostumava a signar les campanes amb el seu primer cognom. Al centre de la Creu trobem l'Anagrama de Crist: "IHS"; la devoció al qual va ser introduïda per Sant Bernardí de Siena. Aquest anagrama pot tindre dos significats, bé les inicials de Crist en grec o les sigles de l'expressió: "IESUS HOMO SALVATOR" (Jesús Salvador de l'Home).
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"CHRISTVS REX VENIT INPACE AÑO DE I779"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb les Arma Christi, pedestal i els Sants de la Pedra a cada costat del pedestal)
(03) (imatge de Santa Bàrbera)
(06) (medalló amb Sant) / "LAVIÑA" (imatge de Sant Honorat) "MEFECIT"
(09) (imatge de Sant Miquel)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (cordó)
(cenefa vegetal)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida la batall. Per voltejar possiblement comptara amb una ballesta, toc que s'efectuaria des de la mateixa Sala de les Campanes
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Per tocar-la possiblementcomptaria amb una ballesta, especialment utilitzada per voltejar-la. A més tenia una corda unida al batall, que per mitjà d'unes corrioles i una fusta es passava fins arribar als peus del campanar per repicar-la.
Estat anterior Fins poc abans del 2014 comptava amb un electromartell trifàsic, instal·lat en la mecanització de la campana i que estava ubicat en un lateral (03). Aquest s'ha retirat per trencament del mateix.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor de vol contiu i electromall, a més compta amb batall ben lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no té vinculació amb l'estat tradicional de la campana ni facilita el seu toc manual, per tant seria recomanable iniciar la seua restauració. Aquesta deuria ser baixada del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de perfil tradicional valencià. Finalment el motor de vol continu es deuria canviar per altre d'impulsos.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall.
Intervencions Acabades les obres del campanar l'any 1779 es va fondre la nova campana major de la torre. Els treballs de fosa es realitzaren pel campaner de la ciutat de València, Juan Antonio de la Viña, resultant la campana conservada. Destaca per la Creu amb les Arma Christi, així com les imatges dels sants amb que compta, tots ells de funció clarament protectora (Sant Miquel, Santa Bàrbera i els Sants de la Pedra). També compta amb una imatge de Sant Honorat, rèplica de que es venerava a l'altar major, sent una de les primeres reproduccions d'imatges patronals. En gener l'any 1957 el rector D. Vicente Lerga va signar amb la casa Manclús el contracte per mecanitzar-la junt a les altres campanes, però la Junta Parroquial es va oposar completament als treballs. El motiu d'aquesta reacció es deu a que al mateix temps estava construint-se el nou altar major, per tant el contracte va quedar anulat. En 1960 el rector D. Antonio Barber Pons va signar un nou contracte amb Manclús per canviar la truja de fusta per altra de ferro, treballs que es realitzaren en setembre d'eixe any amb un cost total (les tres campanes) de 20.300 ptes. La seua mecanització es va realitzar a finals de l'any 1973, instal·lant un motor de vol continu, mig vol i martell trifàsic per a tocar automàticament. Poc abans de 2014 Electrorecamp S.L. ha canviat el martell per un electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana
  ] (24-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-04-2015
29 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 18-05-2022
  Convertir a PDF