Maria Miquela (3) - Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels - TORRES TORRES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2877)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 78
Altura del bronze 63
Vora 7,5
Pes aproximat 275
FonedorROSES, VICENTE
Any fosa 1787
Descripció La campana té diverses sanefes i triangles decorats al terç, repartits entre els cordons. També al terç presenta dos inscripcions. La primera indica el nom del seu autor: "VICENTE ROSES ME FCIT". Correctament seria: "VICENTE ROSES ME FECIT". En valencià es tradueix així: "VICENT ROSES EM VA FER". A l'espai que no ocupa la inscripció hi ha una sanefa amb motius vegetals. La segona inscripció té l'any de fosa, els noms de la campana i una súplica tradicional a les campanes de l'època que deriva de les lletanies dels sants: "AÑO I787 MARIA MICHELA ORA PRNOBIS". Correctament devien haver escrit: "AÑO 1787 MARIA MICHAELA ORA PRO NOBIS". La part en llatí es tradueix així: "MARIA MIQUELA PREGA PER NOSALTRES". Al mig presenta una creu llatina.
Terç (T) (garlanda amb triangles decorats)
"VICENTE ROSES ME FCIT" (guirnalda amb motius vegetals)
(cordó)
(sanefa)
(cordó)
"AÑO I787 MARIA MICHELA ORA PRNOBIS" (la resta de l'espai sanefa)
(cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (creu de calvari, característica dels ROSES: el pal arriba fins a la base del pedestal)
Mig peu (MP) (4 cordons separats)
Peu (2 cordons separats)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Truja de ferro de Manclús
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional local, així com accessoris per al toc manual.
Estat anterior En 2002 la campana, amb truja de ferro MANCLÚS, estava mal orientada (la creu cap a dins). El batall estava lligat amb cuiro i molt fluix. Faltava un caragol a una "U" que uneix la campana amb la truja de ferro. La resta de caragols estaven repretats i les corretges del motor encara gastades i erosionades.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Està mecanitzada amb electromall monofàsic, mig vol i motor de vol continu. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La creu està mal orientada (cap a dins).
Mecanismes de toc Mecanitzada, motor de vol continu i electromall monofàsic (03) i mig vol (09)
Intervencions L'any 1979 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va canviar la truja de fusta antiga per altra de ferro. Es va mecanitzar amb motor de vol continu, mig vol i electromall monofàsic, mecanisme que posteriorment canviaren per un electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. Cal reorientar-la amb la creu cap a l'exterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Campana barroca de 1787, possiblement original de la construcció del present campanar

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (13-11-2002)
 • CORRESA I MARÍN, Ignasi (31-12-2006)
 • CORRESA I MARÍN, Ignasi (10-01-2008)
 • LLOP i BAYO, Francesc (23-07-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (03-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-07-2020
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 05-06-2023
  Convertir a PDF