Maria Immaculada (4) - Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels - TORRES TORRES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2878)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 99
Altura del bronze 80
Vora 10
Pes aproximat 562
FonedorROSES, VICENTE
Any fosa 1787
Descripció La campana té dos garlandes amb triangles decorats a l'espatlla. Al terç presenta dos inscripcions en llatí. La primera indica el nom del seu autor: "VINCENTIUSROSESMEFECIT". Deixant els espais correctes seria: "VINCENTIUS ROSES ME FECIT". En valencià es tradueix així: "VICENT ROSES EM VA FER". L'espai que no ocupa la inscripció presenta diversos triangles decorats. La segona inscripció té una oració a l'advocació a la qual es dedica la campana i l'any de fosa: "MATERIMMACVLATA (triangle decorat) ORAPRONOBIS (triangle decorat) ANNO I787". Correctament seria: "MATER IMMACULATA ORA PRO NOBIS ANNO 1787". És una de les lletanies de la Mare de Déu que es tradueix així: "MARE IMMACULADA PREGA PER NOSALTRES ANY 1787". Al mig té una creu de calvari i una imatge de la Immaculada Concepció.
Espatlla (H) (garlanda amb triangles decorats)
(cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
Terç (T) (cordó)
"VINCENTIUSROSESMEFECIT" (triangles decorats a la resta de l'espai)
(cordó)
"MATERIMMACVLATA (triangle decorat) ORAPRONOBIS (triangle decorat) ANNO I787" (sanefa a la resta de l'espai)
(cordó)
Mig (M) (00) (Immaculada Concepció)
(06) (Creu de calvari)
Mig peu (MP) (cordó)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Ferro de Manclús
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional local, així com accessoris per al toc manual.
Estat anterior L'any 2008 tenia un gran batall antic desgastat amb soquet reforçat per als tocs manuals cuiro. Les dos corretges del motor que li resten estaven desgastades i la truja pintada de verd.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Està mecanitzada amb electromall monofàsic (que colpeja baix), mig vol i motor de vol continu. Té batall lligat, amb soquet i reforçat amb cable de seguretat. La creu està mal orientada (cap a dins).
Mecanismes de toc Mecanitzada, motor de vol continu (03), mig vol i electromall monofàsic (09)
Intervencions L'any 1979 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va canviar la truja de fusta antiga per altra de ferro. Es va mecanitzar amb motor de vol continu, mig vol i electromall monofàsic, mecanisme que posteriorment canviaren per un electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. Cal pujar l'electromall i que colpege més alt i reorientar-la amb la creu cap a l'exterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Campana barroca de 1787, possiblement original de la construcció del present campanar (nota de F. Xavier Martín)

Autors de la documentació

 • ALUJER MARÍN, Casta (13-11-2002)
 • CORRESA I MARÍN, Ignasi (31-12-2006)
 • CORRESA I MARÍN, Ignasi (11-01-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (03-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-07-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 05-06-2023
  Convertir a PDF