Sebastià (1) - Parròquia de Sant Sebastià - ROCAFORT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2887)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 46
Pes aproximat (en quilos) 56
FonedorDE LA VIÑA, JUAN
Any fosa 1792
Descripció La campana té anses simples i una garlanda de cordonet. Seguidament, en el terç hi ha dos grups de dos cordons i entre ells una inscripció en espanyol i llatí: "SEBASTIAN ✱ ABEMARIA ✱ GRASIA ✱ PLENA ✱". Per una banda, està el nom de la campana, en aquest cas en referència al titular del temple i antic convent. Per altra, el text en llatí és l'inici de l'Ave Maria, la pregaria més popular de les dirigides a la Mare de Déu i basada en el passatge de l'Anunciació de l'Evangeli de Sant Lluc (Lc 1, 28). Recull les paraules que l'arcàngel Gabriel va dirigir a la Mare de Déu, tot i que el nom de Maria no apareix a l'evangeli i sí a l'oració mariana. El text en valencià seria: "DÉU VOS SALVE MARIA PLENA DE GRÀCIA EL SENYOR". En el mig hi ha una Mare de Déu del Rosari, la imatge de Santa Bàrbera, les dels Sants Abdó i Senent i un crucifix amb creu i l'any de fosa als costats del pedestal de la creu: "ANNO + I792". En el mig peu hi ha quatre cordons. Per acabar, en el peu presenta dos cordons i una sanefa de raïms entre ells.

La campana té alguns elements que permeten relacionar-la amb el fonedor Juan de la Viña, actiu en la segona meitat del segle XVIII. Les imatges de la Mare de Déu del Rosari, Santa Bàrbera i la creu són les mateixes que utilitzava el fonedor Juan Antonio de la Viña. Per altra, els Sants de la Pedra apareixen a les campanes de Benavites i Vinalesa, foses per Juan de la Viña.
Terç (T) (Garlanda de cordonet) /
(2 cordons)
"SEBASTIAN ✱ ABEMARIA ✱ GRASIA ✱ PLENA ✱" /
(2 cordons) /
Mig (M) (cordó)
(00) (Mare de Déu del Rosari)
(02) (Santa Bàrbera)
(06) "ANNO" (Crucifix) "I792"
(09) (Sants Abdó i Senent)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cordó) /
(garlanda de fulles i raïms) /
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro MANCLÚS nova
Estat actual Campana mal orientada (la creu cap a l'interior). La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la sala de campanes amb truja de ferro de Manclús nova. Està mecanitzada amb motor de vol continu. A més compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions Mecanitzada entorn de 1980 per la foneria Manclús de València. La forma del capçal de la truja és la típica de la foneria en aquesta etapa. A més de la truja, instal·laren els mecanismes per al toc automàtic.
Propostes La instal·lació actual no imita els tocs tradicionals i facilita el seu toc manual, per tant, es cal la seua restauració per tal de recuperar l'estat original de la campana. Aquesta es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, recuperant la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment, seria recomanable mecanitzar-la amb motor d'impulsos, que imitare els tocs tradicionals i permeta tocar-la manualment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
  • PÉREZ NAVARRO, Juan (08-07-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (20-03-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-03-2024
21 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 108 Visitants: 108 Usuaris: 0