Àngels (2) - Parròquia de Santa Anna - QUARTELL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2907)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 87
Altura del bronze 65
Vora 9,5
Pes aproximat 381
FonedorGUILLEM, ANTONIO BELTRÁN
Any fosa 1801
Descripció La campana té al terç diversos elements. En primer lloc hi ha un cordó i una garlanda amb alguns triangles. Seguidament, hi ha tres cordons entre els quals té aquestes inscripcions: "ANGELUS # SUM # OBSERVA # ME # ET # AUDI # VOCEM # MEAM # # # # / "NEC # COMTEMNENDVM # PVTES # POR # ANTONIO # GILLEM # ANO I80I #". La citació és de l'Exode 23:20-21 "Ecce ego mittam angelum meum qui praecedat te et custodiat in via et introducat ad locum quem paravi. Observa eum et audi vocem eius nec contemnendum putes quia non dimittet cum peccaveritis et est nomen meum in illo". En valencià seria: "20 Jo envie un àngel davant teu perquè et guarde pel camí i et faça entrar al lloc que t'he preparat. 21 Respecta'l i escolta la seua veu. No li sigues rebel; ell no perdonaria les vostres infidelitats, perquè porta el meu nom". Al mig hi ha una creu de calvari. Finalment, té un grup de quatre cordons separats al mig peu i altres dos al peu.
Terç (T) (Cordó) /
(garlanda amb alguns triangles)
(cordó)
"ANGELUS # SUM # OBSERVA # ME # ET # AUDI # VOCEM # MEAM # # # # " /
(cordó) /
"NEC # COMTEMNENDVM # PVTES # POR # ANTONIO # GILLEM # ANO I80I # " (les xifres "I" corresponen al número "1" invertit) /
(cordó)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (4 cordons separats)
Peu (2 cordons separats)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre amb una corda al batall i volteig manual des de la sala de campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Electrorecamp.
Estat anterior Fins a l'any 2010 estava instal·lada amb truja de ferro a la mateixa finestra que ocupa actualment i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic (que segurament substituïa un trifàsic). L'estat de conservació del conjunt era regular i perillava la conservació de la campana.
Estat actual Bo, restaurada. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta d'Electorecamp i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic i motor d'impuls
Intervencions A mitjans del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar, substituint la truja de fusta per altra de ferro. La mecanitzaren amb electromall i motor de vol continu. Restaurada per Electrorecamp. Ha rebut una de les subvencions per a la restauració de campanes i les seues instal·lacions (6000€), cofinançada la restauració per part de l'Ajuntament i la Generalitat Valenciana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • ALUJER, Casta; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (2002)
 • LLOP i BAYO, Francesc (13-05-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (25-07-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-07-2021
33 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 02-07-2022
  Convertir a PDF