Santa Anna (5) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - ALMASSORA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2909)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 92
Altura del bronze 81
Vora 9
Pes aproximat 451
FonedorCORRAL, PEDRO DEL (ARNUERO)
Any fosa 1803
Descripció La campana té en el terç una inscripció en llatí i español: "✱ ✱ ✱ SAИTA ✱ ✱ ✱ AИA ✱ ✱ ✱ ✱ ORA ✱ ✱ PROИOBIS ✱ ✱ ✱ AИO ✱ ✱ DE ✱ 1803". La primera part conté una senzilla oració a Santa Anna, a qui es dedica la campana. Està inspirada a les lletanies dels sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església. A més és una oració molt comuna entre la pietat popular. La segona part indica la data de fosa. L'expressió "ANO DE" és prou habitual a les campanes foses pels campaners càntabres. Podria derivar de l'expressió "ANNO DOMINI", es a dir "ANY DEL SEÑOR". Al mig té el nom del fonedor rodejat per una sanefa amb triangles decorats: "PEDRO / DEL CORRAL / MEHIZO".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ SAИTA ✱ ✱ ✱ AИA ✱ ✱ ✱ ✱ ORA ✱ ✱ PROИOBIS ✱ ✱ ✱ AИO ✱ ✱ DE ✱ 1803"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (nom del fonedor rodejat per una sanefa amb triangles decorats) "PEDRO / DEL CORRAL / MEHIZO"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta INDUSTRIAS MANCLÚS.
Estat original La campana tenia una truja de fusta de perfil tradicional local i una corda unida al batall per repicar-la de forma manual des dels peus del campanar.
Estat anterior L'estat de conservació era precari. Estava dotada amb una truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa'any 1803 per Pedro del Corral, campaner natural de Isla, que pertany a la població càntabra d'Arnuero, ubicada a la comarca de La Trasmiera. Aquesta és una zona famosa per ser bressol de desenes de fonedors de campanes que treballaven de manera ambulant per tota Castella, arribant alguns d'ells a la zona de Llevant. En aquest cas Pedro del Corral va estar actiu per Castelló entre 1799 i 1803. Rastre de la seua activitat són les campanes conservades a les localitats de La Llàcua (Morella), Cortes de Arenoso, Toga i Almassora; a més aquestes dos poblacions hi ha campanes del mateix any que aquesta, com a resultat del seu pas itinerant. Suposem que la campana es va fondre en algun corral del poble, com era habitual, sent beneïda i pujada al campanar.

Industrias Manclús va portar a terme la restauració l'any 2013. La campana es baixà de la torre i després de netejar-la, canviaren la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El dia 1 de setembre del mateix any la portaren al poble de nou i per a la festa de la Nativitat de la Mare de Déu, titular del temple parroquial, es va pujar de nou al campanar. Finalment va quedar mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (15-04-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-09-2018
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-10-2021
  Convertir a PDF