Nostra Senyora de la Salut (2) - Parròquia de Sant Bertomeu de Cogullada - CARCAIXENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2910)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 74
Pes aproximat (en quilos) 235
FonedorROSES
Any fosa 1803
Descripció La campana té set anses i al terç dos grups de dos cordons. Entre ells hi ha una senzilla inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "# NVESTRA # SEÑORA # DELASALVD #". Al mig hi ha una creu de calvari, la representació de la Salus Populi Romani o Mare de Déu de la Salut i una inscripció amb l'autor de la campana: ME FVNDIO / ROSES DE / CHELLA / AÑO I803". Aquesta està rodejada per una sanefa amb raïms i disposa de dos xiprers. Finalment, al mig peu hi ha cinc cordons i al peu dos més.
Terç (T) (2 cordons) /
"# NVESTRA # SEÑORA # DELASALVD #" /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal i 2 xipresos a cada banda)
(06) (Mare de Déu de la Salut / Salus Populi Romani) / "ME FVNDIO / ROSES DE / CHELLA / AÑO I803"
Mig peu (MP) (5 cordons: el 1, 3 i 5 més gruixos)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Rivera
Estat anterior L'any 2004 el batall tenia cables de seguretat, que no asseguren la caiguda en cas de trencament per l'absència d'abraçaderes. El motor que tenia instal·lat no reproduïa el toc tradicional i no permetia els tocs manuals.
Estat actual Bon estat. La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de Campanas Rivera i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana fou dotada de truja de ferro Manclús i mecanitzada per la mateixa empresa entre els anys 60 o 80 del segle XX. En 2021 ja l'havien restaurat. Durant els treballs s'ha canviat la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La mecanització també es va renovar amb la instal·lació d'un motor d'impuls i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (16-11-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-10-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-10-2021
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 07-12-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 23 Visitants: 23 Usuaris: 0