Sant Roc (1) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - BURJASSOT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2920)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 68
Altura del bronze 55
Vora 9
Pes aproximat 182
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció Compta al terç amb aquesta inscripció: "ERMITA de BURJASOT 1940". Al mig continua fent al·lusió als donants i la data de benedicció: "LOS CLAVARIOS DE / SAN ROQUE / A SU PATRON / 11 de AGOSTO". Finalment al mig peu trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".

Les inscripcions, menys la marca de fàbrica, són totes incises perque es van afegir amb posterioritat a la fundició de la campana quan la van encarregar. En primer lloc indica el lloc on es va destinar i l'any, seguint amb els donants, l'advocació de la campana i segurament la data de la benedicció al ser propera a la festa de Sant Roc (16 d'agost). Les inscripcions són característiques dels anys 40, moment en que després de la destrucció de centenars de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), es va generalitzar la costum de incloure a les inscripcions de les campanes informació sobre el lloc del destí, per tal de recuperar-la en cas que fora baixada de nou.
Espatlla (H) (00) "ERMITA de BURJASSOT 1940"
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) "LOS CLAVARIOS DE / SAN ROQUE / A SU PATRON"
(06) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (00) "11 de AGOSTO"
(00) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS"
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes i repicada des dels peus de la torre.
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics.
Truja Ferro de Roses
Estat original Comptaria amb truja de fusta i mecanismes per al seu toc manual com una ballesta.
Estat anterior Es conserva part del martell que es col·locaria durant la primera mecanització, falta la maça.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Compta amb motor de vol continu i electromall per al seu toc automàtic. El conjunt deuria ser restaurat per tal de recuperar la instal·lació original, baixant la campana de la torre, netejant-la per dins i fora i reposant la truja de fusta. El motor actual deuria ser substituït per altre d'impulsos, que imitara els tocs tradicionals i permetera tocar-la de manera manual.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu i martell.
Intervencions La campana va ser fosa en 1940 als tallers de Manuel Roses Vidal del Grau de València. Com que les inscripcions són incises estava fosa amb anterioritat al encàrrec, quan van afegir les inscripcions. El fet que indique a les inscripcions "ERMITA DE SAN ROQUE" fa pensar que es va fondre amb destí a l'ermita del patró del municipi. Posiblement no cabria bé a la finestra de l'espadanya i per aquest motiu va ser pujada al campanar de Sant Miquel. L'any 1966 va ser mecanitzada per la casa Roses amb motor de vol continu i martell, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (20-06-2013)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-06-2014
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-06-2021
  Convertir a PDF