Maria de la Mercè (3) - Parròquia de la Mare de Déu de la Mercè - ALGAR DE PALANCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2926)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 84
Altura del bronze 8
Vora 65
Pes aproximat 343
FonedorGUILLEM, ANTONIO BELTRÁN
Any fosa 1826
Descripció La campana té una simple inscripció al terç en espanyol: "✱ MARIA DE LA MERCED ✱ ME HIZO ANTONIO ✱ GVILIEM ✱ ANO I826". Aquesta indica l'advocació a la qual està dedicada (la titular i patrona del poble), el nom del fonedor i la data de fosa. Al mig té una creu amb pedestal.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ MARIA DE LA MERCED ✱ ME HIZO ANTONIO ✱ GVILIEM ✱ ANO I826"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la sala de les campanes i es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Truja de ferro de Manclús
Estat original Estava instal·lada amb una truja de fusta de perfil tradicional local. Disposava de diversos accesoris per tocar-la manualment, així com una maça exterior per tocar les hores.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Està mecanitzada amb motor de vol continu, un electromall monofàsic i un mig vol. Conserva el batall antic i se li varen soldar algunes peces per afegir el cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu; (09) electromartell monofàsic i sistema de mig vol
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1826 pel mestre campaner Antonio Guillen, campaner principalment actiu als territoris de la Diòcesi de Tortosa i altres propers a aquesta. Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb tres mecanismes per al toc automàtic: un motor de vol continu, un mig vol i un electromall trifàsic. L'any 2019 aquest últim ja s'havia canviat per altre monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Documentació fotogràfica parcial] (08-05-2000)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Revisió de la fitxa] (28-12-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (02-01-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-08-2019
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 02-07-2022
  Convertir a PDF