Calasancia (0) - Escola Pia - Parròquia de Sant Josep de Calasanz - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2929)

Localització Espadanya
Diàmetre 50
Pes aproximat 72
Any fosa 1829
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb el seu nom i l'any de fosa: "CALASANCIA ✱✱ ANO I 8 2 9". La resta de l'espai està ocupat per una sanefa d'estreles. Al mig té una creu amb pedestal i motius vegetals, així com el Monograma de Maria.
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa amb estreles) "CALASANCIA ✱✱ ANO I 8 2 9"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana es tocava per mitjà d'una corda unida a la ballesta. Els tocs es limitaven a la seua oscil·lació per coordinar els tocs de les campanes de la torre amb els actes litúrgics celebrats a l'església.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Truja de fusta en regular estat
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada a l'espadanya que hi ha al costat de la cúpula de l'església. Conserva la instal·lació tradicional amb la truja de fusta de perfil tradicional valencià i una ballesta per tocar-la oscil·lada a distància. El batall està lligat i té un soquet, però no disposa de cable de seguretat. Els rodaments no són els originals.
Mecanismes de toc (03) ballesta, toc a mig vol
Intervencions La campana va ser posa l'any 1829. Els rodaments no són els originals i possiblement els instal·laren l'any 1948, quan es varen fondre les actuals campanes de la torre.
Propostes La instal·lació és tradicional i s'ha de conservar. En cas de restauració la truja i els ferratges es deuen conservar i intervenir tractant d'aprofitar els màxims elements possibles de la instal·lació. En cas de canvi, es deuen fer altres nous exactament igual que els canviats. No es recomana la mecanització de la campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (09-06-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-09-2019
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 26-06-2022
  Convertir a PDF