La grossa, Maria Rosa (3) - Parr˛quia de l'Assumpciˇ de Maria - CAT═ - COMUNITAT VALENCIANA

(ReferŔncia 2930)

Localitzaciˇ campanar
DiÓmetre 122
Pes aproximat 1051
FonedorMAĐES, LUIS (MAS DE LAS MATAS)
Any fosa 1833
Terš (T) T: " ALABADO + SEA EL + SANTISIMO SACRAMENTO + LUIS MAÑES ME YZO + AÑO 1833 + " ; M: (00) (creu potenzada) (06) (Mare de Déu)
Truja Truja de ferro de S. Manclús
Mecanismes de toc Campana mecanitzada, motor de vol continu en (09), maça mecànica d┤hores en (04)
Valoraciˇ Cal incoar expedient per incloure-la en l┤Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
InstalĚlaciˇ La instalĽlació ha segut substitu´da i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l┤instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Mossén Juan Puig en la seua "Historia Breve de la real villa de Cati" ens diu a la pàgina 123: " 1827. Campana mayor para la parroquia. Se había roto la campana mayor de la parroquia y el Ayuntamiento, formado por Nicolás Segarra, alcalde, Francisco Sanjuán, Bartolomé Roca y Pascual Sales, regidores, José Miralles, síndico personero y Tomás Masiá, diputados, acordaron en presencia de Luis Mañés, vecino del Mas de Las Matas, de oficio campanero, a los cinco días del mes de septiembre de 1827, que refundiera y volviera a hacer nueva, a sus costas, la campana mayor de unas 70 a 80 arrobas de peso, por la cantidad de 90 libras. El Ayuntamiento le costería todos los materiales necesarios para la fundición, sitio y cubierto, carpintero y hombres necesarios para desarmar y volver a armar el cubo de la campana, hierros, madera y cuerda necesaria para los andamios." Encara que continua l┤escrit parlant de la desaparició de les 4 campanes en 1936, sembla un error, ja que al menys la gran, aquesta campana ara descrita és la mateixa que es va fondre en 1833 a Catí, i que possiblement es conservara a la guerra per a tocar les hores o tocar a alarma. (Xavier Martín Noguera 2003)
Editor MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi
Actualitzaciˇ 01-01-1997
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VAL╚NCIA
  Campaners de la Catedral de ValŔncia
  Buscar campana, campanar, poblaciˇ, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  ę Campaners de la Catedral de ValŔncia (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 25-09-2018
  Convertir a PDF