De l'Associació (1) - Sant Benet Abad de Mahuella - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2956)

Localització Espadanya
Diàmetre 28
Pes aproximat 13
Any fosa 1859
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "✱ SOY DE LA ASOCIACION I859". Aquesta indica els seus possibles propietaris i la data de fosa. Tot i que no aporta més informació, la presència d'un escut del Carme podria assenyalar que va er encarregada per una associació vinculada a aquesta devoció.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SOY DE LA ASOCIACION I859"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (escut del Carme)
Tocs tradicionals de campanes Es tocava a distància per mitjà d'un cigonyal o altres accessoris.
Tocs actuals de campanes Volteig manual per mitjà d'una cadena unida al cigonyal. L'any 2017 sembla que no es tocava perquè estava a cadena travada a la truja.
Truja Ferro de Roses
Estat actual Està ubicada a una de les finestres de l'espadanya amb truja de ferro de la foneria Roses Atzeneta. Té un cigonyal amb cadena per voltejar-la manualment.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1859 i estava ubicada a altre lloc. Possiblement va ser al voltant dels anys 70 del segle XX, moment en què es construeix la nova espadanya, quan passar a la parròquia.
Propostes La campana es deu restaurar. El bronze s'ha de netejar per dins i per fora, de forma que recupere la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Es podria tant conservar el toc manual per mitjà del cigonyal com mecanitzar-la amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació parcial i fitxa] (04-02-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-07-2018
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-08-2020
  Convertir a PDF