Santa Maria (1) - Parròquia de Sant Honorat Arquebisbe d'Arlés - VINALESA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2976)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 65
Altura del bronze 54
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 159
FonedorQUILES, MANUEL
Any fosa 1875
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció llatina al terç: "# # SANCTA # MARIA # ORA # PRO # NOBIS#". La seua traducció al valencià seria: "# # SANTA # MARIA # PREGA # PER # NOSALTRES". Aquesta aclamació, dirigida a la Mare de Déu, forma part d'una de les súpliques més solemnes de l'Església: les Lletanies dels Sants. Es canta en determinades celebracions per implorar la protecció dels Sants i a més està molt difosa entre la religiositat popular, que acompanya moltes invocacions amb aquesta súplica. Al mig trobem aquesta altra inscripció, també en llatí: "# QUILES ME FECIT AÑO 1875 #"; que podem traduir com: "QUILES EM VA FER ANY 1875". Quiles és el cognom del fonedor Manuel Quiles, de la ciutat de València.
Anses Anses amb decoracions antropomorfes.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# # SANCTA # MARIA # ORA # PRO # NOBIS #"
(cordó)
Mig (M) (00) (Mare de Déu del Rosari) "# QUILES ME FECIT AÑO 1875 #"
(03) (Sant Josep)
(06) (Creu amb pedestal)
(09) (Santa Bàrbera)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida la batall. Per voltejar possiblement comptara amb una ballesta, toc que s'efectuaria des de la mateixa Sala de les Campanes
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Per tocar-la possiblementcomptaria amb una ballesta, especialment utilitzada per voltejar-la. A més tenia una corda unida al batall, que per mitjà d'unes corrioles i una fusta es passava fins arribar als peus del campanar per repicar-la.
Estat anterior Fins poc abans del 2014 comptava amb un electromartell trifàsic, instal·lat en la mecanització de la campana i que estava ubicat en un lateral (03). Aquest s'ha retirat per trencament del mateix.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor de vol contiu i electromall, a més compta amb batall ben lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no té vinculació amb l'estat tradicional de la campana ni facilita el seu toc manual, per tant seria recomanable iniciar la seua restauració. Aquesta deuria ser baixada del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de perfil tradicional valencià. Finalment el motor de vol continu es deuria canviar per altre d'impulsos.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor de vol continu
Intervencions L'any 1875 va ser fosa pel fonedor Manuel Quiles, fonedor natural segurament de la ciutat de València, actiu en la segona meitat del segle XIX. Possiblement es tracte de la refosa d'una campana més antiga que es va badar i fer nova. En gener l'any 1957 el rector D. Vicente Lerga va signar amb la casa Manclús el contracte per mecanitzar-la junt a les altres campanes, però la Junta Parroquial es va oposar completament als treballs. El motiu d'aquesta reacció es deu a que al mateix temps estava construint-se el nou altar major, per tant el contracte va quedar anulat. En 1960 el rector D. Antonio Barber Pons va signar un nou contracte amb Manclús per canviar la truja de fusta per altra de ferro, treballs que es realitzaren en setembre d'eixe any amb un cost total (les tres campanes) de 20.300 ptes. La seua mecanització es va realitzar a finals de l'any 1973, instal·lant un motor de vol continu, mig vol i martell trifàsic per a tocar automàticament. Poc abans de 2014 Electrorecamp S.L. ha canviat el martell per un electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (24-10-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-01-2015
20 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 23-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 55 Visitants: 55 Usuaris: 0