Maria del Carme, "la xicoteta" (2) - Parròquia de l'Anunciació - ALDAIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2998)

Localització Campanar
Diàmetre (en cm) 60
Pes aproximat (en quilos) 125
FonedorROSAS, VICENTE DOMINGO
Any fosa 1887
Descripció Aquesta interessant campana vuitcentista compta a la superfície del seu bronze amb una completa inscripció, que esdevé un excel·lent document per aproximar-nos als seus orígens. Així, al terç de la campana trobem la següent inscripció en llengua castellana: "MARIA DEL CARMEN A ESPENSAS DE LOS NINOS DE / LA PRIMERA COMUNION DE ALD[invertida]AYA ANO 1887".
Terç (T) (Senefa de triangles)
(Cordó)
"MARIA DEL CARMEN A ESPENSAS DE LOS NINOS DE"
(Cordó)
"LA PRIMERA COMUNION DE ALD[invertida]AYA ANO 1887"
(Cordó)
Mig (M) (00) (Creu sobre pedestal)
Mig peu (MP) (Quatre cordons)
Peu (Dos cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement, la campana participava a bona part dels voltejos del calendari anual, així com a alguns repics, com els de difunts o els de missa major. Així mateix, la campana participaria als migs vols de les senyals de morts.
Tocs actuals de campanes El 12 de gener de 2018 la campana va recuperar els seus usos tradicionals. Així, l'instrument participa a tots els voltejos que s'han programat, tant els menors com els generals. Igualment, la campana pren part dels repics de missa major i dels de difunts. Aquest bronze, per últim, és l'encarregat de tocar les hores entre les 00:00 i les 7:00.
Truja Truja metàl·lica, obra de Salvador Manclús (València), en el seu estil antic.
Estat original La campana va ser fosa a 1887 per un fonedor anònim que és, sense cap mena de dubte, Vicente Domingo Rosas. Així ens ho proven, en primera instància, les inscripcions del terç del bronze, on apareixen característiques pròpies d'aquest autor, tals com les "D" invertides, que trobem a altres campanes del fonedor, com la campana menor de la parròquia de Sant Jaume d'Albatera (1889). Igualment, la factura de les anses de la campana d'Aldaia, així com els cordons i la creu sobre pedestal, s'aproximen en gran mida a altres obres d'aquest fonedor vuitcentista.
En qualsevol cas, gràcies a les inscripcions de la campana sabem que els encarregats de costejar el bronze foren xiquets de la primera comunió. I així, després de la seua fosa a les rodalies del nucli urbà d'Aldaia, l'instrument fou proveït segurament d'una truja de fusta de factura local i, en finalitzar la seua benedicció, fou pujat al campanar.
Estat anterior Durant les anteriors documentacions la campana es trobava en un estat de conservació semblant a l'actual.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada al seu finestral original amb una truja de ferro, obra de l'extingida empresa valenciana Salvador Manclús. Igualment, el bronze està automatitzat amb un peculiar motor de volteig continu i un rudimentari electromall monofàsic. Però, a pesar d'estar automatitzada, la campana encara conserva el seu antic batall, proveït de soquet.
Mecanismes de toc Motor de volteig continu a les (03) i electromall monofàsic a les (09).
Intervencions A una data encara indeterminada de la segona meitat del segle XX, Salvador Manclús va electrificar l'instrument amb un motor de vol continu i un electromall trifàsic per repicar. I com d'habitual, per fer-ho, la truja de fusta original de la campana fou substituïda per una nova metàl·lica, amb el perfil habitual de l'empresa.
Propostes Suggerim que la campana siga restaurada per tal de retornar a l'instrument els valors tradicionals, materials i immaterials. Amb aquesta finalitat, caldria substituïr el contrapés metàl·lic per un nou de fusta, semblant al que s'ha confeccionat per a la campana major; netejar el bronze interior i exteriorment, amb l'objectiu de recuperar el seu so primigeni; canviar el batall actual per un de nou de ferro dolç, adeqüat a la grandària de l'instrument i amb cable de seguretat; i finalment dotar la campana d'un motor d'impulsos i d'un nou electromall, que continuen reproduïnt els tocs tradicionals, que s'han programat al gener del 2018.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
  • LLOP i ÁLVARO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (28-09-2000)
  • CUADRADO OLLER, Pau; GÓMEZ SÁNCHEZ, Iván (10-12-2023)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 14-03-2018
24 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 42 Visitants: 41 Usuaris: 1 - francesc