La Mitjana (3) - Nostra Senyora de Fàtima - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3010)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 56
Altura del bronze 48
Vora 5
Pes aproximat 102
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1954
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç. al·lusiva a la titular del temple parroquial: "NUESTRA SEÑORA DE FATIMA". Al mig té una inscripció incisas, afegida per tant quan ja estava fosa la campana: "NATIVIDAD VENDRELL / NA MATOSES". Aquesta podria indicar el nom de la donant. També al mig està la marca de fábrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Finalment al mig peu trobem aquesta inscripció: "AÑO SANTO MARIANO 1954 SUECA". El text es refereix a la data de fosa de la campana i el lloc. L'expressió "AÑO SANTO MARIANO" commemora la celebració de l'Any Jubilar de 1954, convocat per Pius II amb motiu del primer centenari de la definició del Dogma de la Immaculada.
Anses Anses decorades amb querubins
Terç (T) (cordó)
(cordó)
(06) "NUESTRA SEÑORA DE FATIMA"
(cordó)
(garlanda amb estreles i ramets de flors)
Mig (M) (00) (creu) "NATIVIDAD VENDRELL / NA MATOSES"
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(06) (imatge de la Mare de Déu de Fàtima)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (garlanda amb motius vegetals)
(2 cordons)
(06) "AÑO MARIANO 1.954 SUECA"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig també manual per mitjà d'un cigonyal.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca els quarts amb la C.1.
Truja Truja nova de fusta que substitueix a una de ferro de Roses. Restaurada per 2001 Técnica y Arte
Estat anterior Estava instal·lada a una de les finestres de l'espadanya de l'antic temple parroquial. Disposava d'una truja de ferro de la foneria Roses amb cigonyal per voltejar-la i una corda al batall per repicar manualment.

Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres del campanar amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall és lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1954 junt a altres dos bronces a la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro i la va instal·lar a la primitiva espadaña. Entorn a l'any 2000 va ser restaurada per 2001 Técnica y Artesanía. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i es va mecanitzar amb un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (09-06-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica i fitxa] (21-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-07-2018
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF