Maria dels Àngels (1) - Parròquia de Sant Bertomeu - LA JANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3028)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 73
Pes aproximat 225
FonedorROSES E HIJOS, VICENTE
Any fosa 1900
Descripció La campana té diversos triangles decorats al terç que composen una serie de garlandes. També al terç trobem una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada i l'any de fosa: "MARIA DE LOS ANGELES AÑO 1900". A mig té una creu amb pedestal i el monograma de Maria.
Terç (T) (garlanda amb triangles decorats)
(cordó)
(06) "MARIA DE LOS ANGELES AÑO 1900"
(cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
(cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(06) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Ferro Manclus nova
Estat original Fins a la dècada dels anys 80 del segle XX va conservar la instal·lació tradicional. D'aquesta, la truja de fusta era un dels elements més valuosos perquè igual que altres localitats properes presentava algunes lleugeres variacions respecte del perfil tradicional valencià.
Estat actual BADADA. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València i mecanitzada amb motor de vol continu. Li falta un fragment important al llavi i té un badat que avança cap al mig. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions Entorn de l'any 1982 (quan es va destruir la campana gòtica) la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. Aquest procés va incloure la substitució de la truja de fusta antiga per altra nova de ferro i la mecanització de la campana amb motor de vol continu.
Propostes El precari estat de conservació del conjunt fa urgent la restauració de la campana. Es descarta la seua refosa i caldrà soldar-la per una empresa especialitzada. Igualment cal canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (01-09-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-05-2020
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2021
  Convertir a PDF