Maria Dolors (2) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - CATARROJA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3031)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 80
Altura del bronze 66
Vora 9
Pes aproximat 296
FonedorROSES E HIJO, VICENTE
Any fosa 1900
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç. Aquesta indica l'advocació a la que està dedicada, els noms dels fonedors i l'any de fosa: "MARIA DOLORES ME HIZO VICENTE ROSES E HIJO D ADZANETA ANO 1900". Al mig disposa d'una creu amb pedestal i el monograma de Maria.
Terç (T) (sanefa amb triangles decorats)
(cordó)
"MARIA DOLORES ME HIZO VICENTE ROSES E HIJO D ADZANETA ANO 1900"
(cordó)
(sanefa amb triangles decorats)
(cordó)
(sanefa amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu potenzada d´estrel.les)
(06) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic per als diversos tocs, alguns d'ells des dels peus del campanar per mijtà d'una llarga corda unida al batall, i volteig manual des de la mateixa Sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca els quarts amb la C.1
Truja Truja nova de fusta que substitueix a una de ferro de Roses.
Estat original Fins a la mecanització dels anys setanta, disposava de la instal·lació tradicional amb la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposava de batall lligat i accesoris per al toc manual.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2001 estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Aquesta instal·lació no era la més adequada per a la conservació de la campana ni facilitava el toc manual.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Està dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencia i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall és lligat i reforçat amb cable de seguretat. El conjunt no descansa al mur i aprofita els antics suports previs a la restauració.
Mecanismes de toc (03) motor de vol de impulsos i electromall, (09) ballesta
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1900, segurament per estar trencada una campana més antiga, als tallers de Vicente Roses e Hijo d'Atzeneta d'Albaida. Segons LLORENS RAGA (La Villa de Catarroja, 1967) l'any 1936 la campana va ser tirada des del campanar i recuperada tres anys després a Alfafar.

Als anys 70 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar. La truja de fusta original es va canviar per altra de ferro i la campana es va dotar amb motor de vol continu i electromall monofàsic. L'any 2001 estava badada i l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va restaurar. La campana es va baixar de la torre per netejar-la per dins i per fora. Es va soldar a Alemanya per recuperar la sonoritat original. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i la mecanització es va renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes El conjunt deuria descansar directament al mur, opció que caldria considerar per a una futura intervenció.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (22-02-2001)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (20-12-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica] (19-11-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-06-2018
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 17-07-2019
  Convertir a PDF