Campaneta d'eixir a missa (0) - Parròquia de la Mare de Déu de Montserrat - PICANYA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3066)

Localització Interior de l'església
Diàmetre 31
Pes aproximat 17
FonedorROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE
Any fosa 1911
Descripció Compta al mig amb la següent inscripció: "(querubí) J SUS (querubí) MARIA (querubí) JOSE (querubí)", una invocació molt comú des del segle XVIII a la Sagrada Familia i que perdurarà fins els anys 50, per defecte de fosa la E de Jesús no es va fixar, faltant aquesta lletra. A la part posterior indica els donants de la campaneta: "RECUEDO DONATIVO / DE / MARIA TERESA VALERO E HIJA AMPARO SIMO", incisa en la campana i que indica que es va afegir amb posterioritat a la fundició. Finalment al mig peu trovem la data: "AÑO 1911".
Anses Sense anses.
Terç (T) (4 cordons)
Mig (M) (00) (Creu) ""RECUEDO DONATIVO / DE / MARIA TERESA VALERO E HIJA AMPARO SIMO"
(02) (torre envoltada de dos lleons rampants, un colom i tres estreles)
(06) "(querubí) J SUS (querubí) MARIA (querubí) JOSE (querubí)" (Sagrat Cor de Jesús envoltat de dos estreles i un peix)
(10) (cavall rampant amb dos estreles)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(06) "# AÑO 1911 #"
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Desconeixem els usos que tindria a l'alqueria, en passar al temple parroquial formava part dels vols automàtics.
Tocs actuals de campanes Senyals per iniciar les celebracions al temple
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA
Estat original Originalment estava ubicada en una alqueria situada prop de Picanya, amb la demolició d'aquesta per construir el nou llit del riu Túria la campaneta va passar al campanar.
Estat anterior Ubicada a la Sala de les Campanes, dotada de truja de ferro Manclús imecanitzada amb un motor de vol continu, mecanismes que segurament van causar el seu trencament.
Estat actual Amb la restauració del conjunt a passat al interior del temple, substituïnt la truja de ferro per una de fusta i penjada de dos fustes, a més de netejada per dins i per fora.
Mecanismes de toc Corda al batall
Intervencions A la restauració de les campanes la campana ha sigut substituïda per una altra de nova fundició fosa per Portilla, Hermanos (ja que com ja s'ha apuntat es trobava badada).
La campana va a ser netejada i exposada de manera permanent al temple parroquial.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes L'atribució del fonedor és per aproximació en altres molt semblants signades per ell, amb la repetició de motius iconogràfics com la creu, els animals i la imatge del Sagrat Cor de Jesús senyalant el seu cor i portant la creu. També presenta similar disposició de les inscripcions disposades al mig formant semicercle i amb la data de fosa al mig peu.

Autors de la documentació

 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (19-07-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Fitxa de la campana] (21-12-2013)
 • LLOP i BAYO, Francesc (02-12-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-01-2014
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-04-2021
  Convertir a PDF