Maria d'Albuixech (5) - Parròquia de Nostra Senyora d'Albuixech - ALBUIXECH - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3075)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 104
Pes aproximat 651
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1999
Descripció En primer lloc al terç trobem entre dos cordons al exterior la data de fosa de l'actual campana, on diu: "REFUNDIDA AÑO 1999"
En segon lloc al mig trobem un Crucifix, segurament imitant al de la anterior campana de Vidal, a més d'un relleu del Monograma de Maria, ja que aquesta està dedicada a la patrona d'Albuixech, Nostra Senyora d'Albuixech, celebrada un dels dies d'agost junt a les festes del poble; seguidament trobem el relleu de la marca de fàbrica junt a la signatura del fonedor, autor de la campana (HNOS. PORTILLA/ GAJANO CANTABRIA/ "#ABEL PORTILLA# ME FECIT"). En quan a la seua epigrafía es pot dir que a sigut presa com a model de l'anterior campana de Roses Manuel Vidal, seguint també les altres menudes com a model: "MARIA DE ALBUIXEC / AÑO DE PILAR / ALBUIXEC 1944", assenyalant el seu nom, l'advocació a qui va dirigida, en aquest cas no va acompanyat del sufix que fa alusionar algún Sant o Mare de Déu, soles on diu "MARIA DE ALBUIXEC"; també cita el any dedicat a la Verge del Pilar, es repeteix la mateixa singularitat de citar "AÑO DEL PILAR" a les altres dues campanes menudes, i la data de fosa de la mateixa: "ALBUIXEC 1944".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "REFUNDIDA AÑO 1999"
(2 cordons)
(Garlanda decorativa)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (Monograma de Maria)
(09) (marca de fàbrica de Abel PORTILLA)
(06) "MARIA DE ALBUIXEC / AÑO DE PILAR / ALBUIXEC 1944"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(1 cordó)
(2 cordons)
Peu (1 cordó)
Tocs actuals de campanes La campana repica i volteja automàticament.
Truja Truja de fusta de 2001 Tècnica y Artesania S.l
Estat original La campana desde el any de la seua fosa al 1999 a estat instal·lada amb una truja de fusta relitzada per la empresa 2001 Tècnica i Artesania S.l i amb un motor de vol a impulsos junt a un electromartell ECAT, a més d'una ballesta per al vol manual.
Estat actual Molt bona, es troba insta·lada amb un motor de vol a impulsos i martell a la dreta i una ballesta per al vol manual.
Mecanismes de toc Motor de vol de impulsos i electromall a les (03) ballesta a les (09)
Intervencions L'any 1944 el rector de la Parròquia de Nostra Senyor d'Albuixech mana fondre la campana Grossa del campanar a la casa de Roses Manuel Vidal, aquesta més tard es va badar a finals de l'any 1998, i va ser substituïda per una nova feta per els germans Portilla de Gajano fosa cap a l'any 1999 i beneïda i pujada al campanar més tard l'any 2000 junt a les altres ja restaurades per 2001 Tecnica y Artesania (Massanassa) instal·lada a la finestra oest amb una gran truja de fusta amb motor de vol a impulsos i electromall a més d'una ballesta a la posició esquerra per al vol manual. La nova campana repeteix les mateixes caracteristiques que l'anterior en quan a l'epigrafia.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Esta campana sustituïx a la campana (2580) que estava BADADA, moderna de 1944 per VIDAL.

Autors

 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (13-07-2015)
Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 07-03-2015
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 21-09-2020
  Convertir a PDF