Sant Dídac (2) - Parròquia de Sant Dídac d'Alcalà - LLOCNOU D'EN FENOLLET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3089)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 55
Altura del bronze 49
Vora 4
Pes aproximat 96
Any fosa 1643
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç que combina l'espanyol i el llatí: "SAN✱✱DIEGO✱✱ ORAPRONOBIS✱✱AÑO✱✱DE✱✱I6✱✱4✱✱3 ✱✱ ✱✱". Les estreles que separen les paraules es distribueixen de forma desigual, segurament adaptant-se a l'espai que quedava lliure en compondre la inscripció. Aquesta conté una súplica a Sant Dídac, titular del temple parroquial i patró del poble, que procedeix de la Lletania dels Sants i es tradueix com: "PREGA PER NOSALTRES". A més està l'any de fosa. Al mig presenta una creu amb pedestal.
Terç (T) (2 cordons) /
"SAN✱✱DIEGO✱✱ ORAPRONOBIS✱✱AÑO✱✱DE✱✱I6✱✱4✱✱3 ✱✱ ✱✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Des de mitjans del segle XX tocava les hores. Repic des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Rovellada, vora picada. Tenia una truja de fusta antiga que l'any 2000 estava tirada al sòl de la sala de campanes.
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i presentava una maça horària exterior. Estava fixada amb una vara metàl·lica per impedir el seu moviment durant els repics i tocs horaris.
Estat actual L'estat de conservació és bo i està instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià a una de les finestres de la sala de les campanes. Té un motor d'impuls i electromall, així com un batall amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1643 per un campaner desconegut. A mitjans del segle XX la dotaren amb una maça horària per tocar les hores i poc després canviaren la truja per altra de ferro. Aquest últim treball el va fer la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. Va ser restaurada en 2002 per ELECTRO-RECAMP, amb ajudes de les SUBVENCIONS 2002 de la Generalitat Valenciana. Es va baixar de la torre i la dotaren amb una truja nova de fusta, a més de netejar-la per dins i per fora. Es va mecanitzar amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Inscripció documentada anteriorment: "SAN✱✱DIEGO✱✱ ORA ✱✱ PRO ✱✱ NOBIS ✱✱ AÑO ✱✱ DE ✱✱ 16✱✱4✱✱3✱✱"

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (28-03-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (28-08-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (22-09-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-04-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-03-2023
  Convertir a PDF