Mare de Déu dels Dolors (3) - Parròquia de Sant Onofre - ESTUBENY (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3091)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 78
Altura del bronze 66
Pes aproximat 275
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1913
Descripció La campana té al terç aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada i l'any de fosa: "SANTISIMA VIRGEN DE LOS DOLORES AÑO 1913". També al terç presenta una sanefa i una garlanda vegetal. Seguidament, trobem al mig la marca de la foneria Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta: "PREMIADOS EN LAS EXPOSICIONES REGIONAL Y NACIONAL DE VALENCIA MEDALLA DE ORO Y DIPLOMA DE MERITO HIJOS DE VICENTE ROSES ADZANETA (VALENCIA)". Finalment disposa d'una imatge de la Mare de Déu dels Desemparats.
Terç (T) (cordó)
(06) "SANTISIMA VIRGEN DE LOS DOLORES AÑO 1913"
(cordó)
(cordó)
(sanefa i garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (marca de fàbrica) "PREMIADOS EN LAS EXPOSICIONES REGIONAL Y NACIONAL DE VALENCIA MEDALLA DE ORO Y DIPLOMA DE MERITO HIJOS DE VICENTE ROSES ADZANETA (VALENCIA)"
(06) (imatge de la Mare de Déu dels Desemparats)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Estava instal·lada amb una truja de fusta de perfil tradicional semblant al valencià amb un cos central més estret i un ample capçal amb dos marcades volutes. Estava pintada de blau i en un estat de conservació molt precari. La campana presentava una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació és bo i ocupa la finestra a la qual ha estat sempre instal·lada. Té una truja nova de fusta d'Electrorecamp i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana es va fondre l'any 1913 als tallers de la foneria Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta d'Albaida. L'estat de conservació de la truja a principis de l'any 2000 era molt precari i en 2007 es va rebre una subvenció de Diputació de València per restaurar aquesta i la resta de campanes. La campana es baixà de la torre i es netejà per fins i per fora. La truja la canviaren per altra nova també de fusta. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (30-03-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (14-06-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (17-01-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-04-2020
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-02-2021
  Convertir a PDF