Santísimo Cristo de la Buena Dicha (2) - Parròquia de Sant Onofre - ESTUBENY (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3092)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 60
Altura del bronze 54
Pes aproximat 125
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1953
Descripció Té al terç una garlanda amb diversos motius i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SANTISIMO CRISTO DE LA BUENA DICHA ✱". Al mig trobem una creu amb pedestal, un escut de la Custòdia Franciscana de Terra Santa, un Crist Crucificat sense creu i la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA". Per últim té dos garlandes al peu i una inscripció amb el nom del poble i segurament la data de benedicció: "✱ ESTUBENY 9 X 53 ✱". La data correspon amb el 9 d'octubre de 1953.
Terç (T) (cordó)
(cordó)
"✱ SANTISIMO CRISTO DE LA BUENA DICHA ✱"
(2 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(03) (Escut de la Custòdia de Jerusalem)
(06) (Crist Crucificat sense creu)
(09) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA"
Mig peu (MP) (garlanda)
(2 cordons) /
(06) "✱ ESTUBENY 9 X 53 ✱" /
(2 cordons)
(garlanda)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat anterior Estava instal·lada amb una truja de fusta de perfil tradicional semblant al valencià amb un cos central més estret i un ample capçal amb dos marcades volutes. Estava pintada de blau i en un estat de conservació molt precari. La campana presentava una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació és bo i ocupa la finestra a la qual ha estat sempre instal·lada. Té una truja nova de fusta d'Electrorecamp i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana es va fondre l'any 1953 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida junt amb altra campana. L'estat de conservació de la truja a principis de l'any 2000 era molt precari i en 2007 es va rebre una subvenció de Diputació de València per restaurar aquesta i la resta de campanes. La campana es baixà de la torre i es netejà per fins i per fora. La truja la canviaren per altra nova també de fusta. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. En cas de trencament pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (30-03-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (14-06-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (17-01-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-04-2020
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF