El tiple (1) - Parròquia de Sant Onofre - ESTUBENY - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3093)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 48
Altura del bronze 45
Pes aproximat 64
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1953
Descripció Té al terç una garlanda amb diversos motius i una inscripció amb el nom de la parròquia: "PARROQUIA SAN ONOFRE ✱". Al mig té una creu, un Sagrat Cor de Jesús, una corona invertida amb dos rames i la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA". Al mig peu té dos garlandes i aquesta inscripció: "✱ ESTUBENY 9 X 53 ✱". La data correspon amb el 9 d'octubre de 1953.
Terç (T) (Cordó) /
(cordó) /
(06) "PARROQUIA SAN ONOFRE ✱" /
(cordó)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(03) (Sagrat Cor de Jesús)
(06) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA"
(09) (Corona invertida amb ramejat)
Mig peu (MP) (garlanda) /
(2 cordons) /
"✱ ESTUBENY 9 X 53 ✱" /
(2 cordons) /
(garlanda)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de fusta antiga
Estat original Estava instal·lada amb una truja de fusta de perfil tradicional semblant al valencià amb un cos central més estret i un ample capçal amb dos marcades volutes. Estava pintada de blau i en un estat de conservació molt precari. La campana presentava una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació és bo i ocupa la finestra a la qual ha estat sempre instal·lada. Té una truja nova de fusta d'Electrorecamp i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana es va fondre l'any 1953 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida junt amb altra campana. L'estat de conservació de la truja a principis de l'any 2000 era molt precari i en 2007 es va rebre una subvenció de Diputació de València per restaurar aquesta i la resta de campanes. La campana es baixà de la torre i es netejà per fins i per fora. La truja la canviaren per altra nova també de fusta. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. En cas de trencament pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (30-03-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (14-06-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (17-01-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-04-2020
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 10-07-2020
  Convertir a PDF