Santíssim Crist del Miracle (3) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - LA LLOSA DE RANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3096)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 87
Altura del bronze 76
Vora 10
Pes aproximat 381
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1910
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "SANTISIMO CRISTO DEL MILAGRO SIENDO CURA D. EDUARDO IBAÑEZ Y PADRINOS D. CANDIDO PAVIA Y Dª / JULIA ALBORCH AÑO 1910". En primer lloc, indica el nom de la campana, dedicada en aquest cas al patró de La Llosa. Seguidament apareix el nom del rector que estava en el moment de la fosa al front de la parròquia i finalment els padrins del bronze i la data de fosa. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "HIJOS DE VICENTE ROSES / ADZANETA (VALENCIA".
La inscripció és molt peculiar, ja que es tracta de lletres fetes amb fil d'aram i soldades més mal que bé a la campana amb estany.
Espatlla (H) Anses decorades amb querubins.
Terç (T) (cordó)
"SANTISIMO CRISTO DEL MILAGRO SIENDO CURA D. EDUARDO IBAÑEZ Y PADRINOS D. CANDIDO PAVIA Y Dª"
(cordó)
(09) "JULIA ALBORCH AÑO 1910" (inscripció feta amb lletres de fil d'aram soldades)
(cordó)
(garlanda amb creus, angelets i motius vegetals)
Mig (M) (00) (marca de fàbrica) "HIJOS DE VICENTE ROSES / ADZANETA (VALENCIA"
(06) (imatge de la Mare de Déu dels Desemparats)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la Sala de les Campanes. Segurament es repicaria des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Truja de ferro Roses
Estat original Quan va ser fosa es va dotar de truja de fusta de perfil tradicional valencià. Segurament disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Als anys 60 es va instal·lar un electromall trifàsic, que ha s'havia substituït l'any 2015.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un mig vol per al toc de difunts. Disposa a més de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall monofàsic (09)
Intervencions L'any 1910 la foneria Hijos de Vicente Roses, ubicada a Atzeneta d'Albaida, va fondre campanes noves per a La Llosa de Ranes. Aquesta és la major del conjunt. Les inscripcions que presenta estan configurades soldant les lletres a la superfície del bronze, una tècnica relativament habitual a la foneria Roses d'Atzeneta. Un dels fills d'aquests fonedors, Germán Roses (aleshores al capdavant de la foneria Roses d'Atzeneta) va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i electromall trifàsic. Aquesta intervenció es va efectuar als anys 60 del segle XX.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (30-03-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SANCHIS TÁRREGA, Felipe [Documentació de la campana] (30-06-2015)
 • LLOP i BAYO, Francesc (30-07-2015)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 04-10-2019
29 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-02-2021
  Convertir a PDF