Mare de Déu del Naixement (2) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - LA LLOSA DE RANES - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3097)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 71
Altura del bronze 63
Vora 9
Pes aproximat 207
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1956
Descripció Compta en primer lloc amb la següent inscripció al terç, indicant el nom de l'advocació a la que està dedicada: "VIRGEN DEL NACIMIENTO". Seguidament, al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Finalment al mig peu trobem aquesta inscripció: "# # # REFUNDIDA EN EL AÑO 1956 LLOSA DE RANES # # #". En ella indica la data en que es va refondre i el nom del poble.
Terç (T) (cordó)
(sanefa de flors)
(cordó)
(06) "VIRGEN DEL NACIMIENTO"
(cordó)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (monograma de Maria)
(06) (imatge de la Mare de Déu dels Desemparats)
(09) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# # # REFUNDIDA EN EL AÑO 1956 LLOSA DE RANES # #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la Sala de les Campanes. Segurament es repicaria des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Truja de ferro Roses
Estat anterior La documentació de l'any 2000 mostra que la campana comptava amb electromall monofàsic, instal·lat quan es va mecanitzar.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un mig vol per al toc de difunts. Disposa a més de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Mecanitzada, motor de vol continu (03) i electromall (09)
Intervencions Com indiquen les inscripcions, la campana va ser refosa l'any 1956 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. Desconeixem la data de l'anterior campana, possiblement fosa l'any 1910 amb la resta de bronzes del conjunt. La nova es va dotar de truja de ferro i després de beneïda la pujaren al campanar. La mateixa foneria la va mecanitzar amb un motor de vol continu i electromall trifàsic. Aquesta intervenció es va efectuar als anys 60 del segle XX.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (30-03-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SANCHIS TÁRREGA, Felipe [Documentació de la campana] (30-06-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-08-2016
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-07-2020
  Convertir a PDF