Sants Pere, Isidre Llaurador i Antoni (6) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - MOIXENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3109)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 80
Altura del bronze 68
Vora 10
Pes aproximat 296
FonedorROSES I TORMO, RAMON
Any fosa 1792
Descripció La campana té diverses garlandes amb triangles decorats al terç. A més, té una inscripció que combina el llatí i l'espanyol i es reparteix entre tres nivells: "✱ SANCTI PETRE ISIDORI AGRICOLAE ET ANTONI ORA(T)E PRO NOBIS" / ✱ A EXPENSAS DEL COMUN REINANDO D.CARLOS IV RAIMUNDUS ROSES / "ET▲TORMO▲MEFECIT ANO I792". La part en llatí es tradueix així: "SANTS PERE, ISIDRE LLAURADOR I ANTONI PREGUEU PER NOSALTRES RAMON ROSES I TORMO EM VA FER ANY 1792". La invocació als sants amb l'oració "ORA PRO NOBIS" té origen a les diverses lletanies i és molt comú a les campanes de l'època. També és habitual que els fonedors indiquen la seua autoria d'una campana amb l'expressió "EM VA FER o EM FEU". Al mig té una creu i l'escut del poble, atés que com indiquen les inscripcions es va fondre amb diners municipals.

S'havien identificat com a fonedors de la campana a Ramon Roses i Domingo Tormo, no obstant això la lectura de les inscripcions no deixa dubtes que es tracta de Ramon Roses i Tormo en solitari.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (garlanda amb triangles decorats)
(2 cordons)
"✱ SANCTI PETRE ISIDORI AGRICOLAE ET ANTONI ORA(T)E PRO NOBIS"
(cordó)
"✱ A EXPENSAS DEL COMUN REINANDO D.CARLOS IV RAIMUNDUS ROSES
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
"ET▲TORMO▲MEFECIT ANO I792" (garlanda amb triangles decorats)
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu sobre pedestal)
(06) (escut de Moixent)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (3 cordons)
Hum La b greu
Tocs actuals de campanes Participa junt a Santes Reliquies en el repic festiu i realitza el mig Vol i tocs de mort.
Des del 16 de març de 2017 es recupera el tradicional toc d'Ànimes a les 21h.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original La campana estava situada antigament a l'ajuntament
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2007 disposava de truja de ferro de la foneria Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Estava trencada.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions L'any 1889 va passar a la torre de l'església parroquial. Fins a aquell moment era la campana horària de l'ajuntament. La foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar el 1974, canviant la truja de fusta per altra de ferro. Es va dotar de motor de vol continu i electromall trifàsic.Restaurada per ELECTRORECAMP en 2007, que va canviar la truja per altra nova de fusta i la mecanitzà amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Abans de la restauració es presentava un estat de conservació molt roí, amb desperfectes importants

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (28-03-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (22-04-2007)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (08-03-2012)
 • MONTELL TORMO, Isaac (11-03-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (14-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-05-2020
31 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-01-2021
  Convertir a PDF