Maria Nativitat (1) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - LA LLOSA DE RANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3128)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 52
Altura del bronze 45
Vora 4
Pes aproximat 81
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1910
Descripció En primer lloc compta amb la següent inscripció al terç: "MARIA NATIVIDAD AÑO 1910". En ella indica l'advocació a la que està dedicada (la titular del temple parroquial i patrona del poble) i la data en que va ser fosa. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "HIJOS DE VICENTE ROSES / ADZANETA (VALENCIA".
Anses Anses amb decoracions antropomorfes.
Terç (T) (cordó)
(06) "MARIA NATIVIDAD AÑO 1910"
(cordó)
(cordó)
Mig (M) (garlanda amb motius vegetals)
(06) "HIJOS DE VICENTE ROSES / ADZANETA (VALENCIA".
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la Sala de les Campanes. Possiblement es repicaria des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Truja de ferro Roses
Estat original Quan va ser fosa es va dotar de truja de fusta de perfil tradicional valencià. Possiblement disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior La documentació de l'any 2000 mostra que la campana comptava amb electromall monofàsic, instal·lat quan es va mecanitzar.
Estat actual La campana es troba en mal estat de conservació, ja que presenta un important badat al mig. Aquest es deu possiblement a un defecte de fosa i a la instal·lació actual (truja de ferro i motor de vol continu. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Mecanitzada, motor de vol continu (09) i electromall (03)
Intervencions L'any 1910 la foneria Hijos de Vicente Roses, ubicada a Atzeneta d'Albaida, va fondre campanes noves per a La Llosa de Ranes. Aquesta és la menor del conjunt. Un dels fills d'aquests fonedors, Germán Roses (aleshores al capdavant de la foneria Roses d'Atzeneta) va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i electromall trifàsic. Aquesta intervenció es va efectuar als anys 60 del segle XX.
Propostes Vist l'estat en que es troba proposem dos opcions. La primera passaria per procedir a la seua restauració, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. Seguidament es soldaria i la truja actual canviaria per altra de fusta de perfil tradicional valencià i un motor nou d'impuls. La segona opció passa per el canvi d'aquesta campana per altra nova, de similars proporcions, guardant la vella.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (30-03-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SANCHIS TÁRREGA, Felipe [Documentació de la campana] (30-06-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-08-2016
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-02-2021
  Convertir a PDF