Tiplet, El Salvador (1) - Parròquia de Sant Jaume Apòstol - ALFARP (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3131)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 34
Altura del bronze 30
Vora 3,5
Pes aproximat 23
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1960ca
Descripció Primerament al terç trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / SALVADOR MANCLUS / VALENCIA". Per defectes de fosa no es llig la marca completa, que seria: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / GRAO VALENCIA". Junt a aquesta el nom de la campana: "EL SALVADOR", aquesta última incisa. Es tracta d'una campana típicament industrial, fosa prèviament al seu encàrrec, moment en que es van afegir les inscripcions.
Terç (T) (2 cordons)
(1 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / SALVADOR MANCLUS / GRAO VALENCIA"
(06) "EL SALVADOR"
(09) (Cor de Jesús)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Pel seu xicotet tamany possiblement seria la campaneta de les senyals, voltejant des dels peus del campanar amb una llarga corda. Tocaria per coordinar els tocs de campanes amb els actes celebrats al interior del temple.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro de Manclús
Estat actual Es troba en un estat de conservació regular, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu. La mecanització actual no imita els tocs tradicionals i dificulta els manuals, per tant seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar la truja de fusta, baixant-la de la torre per netejar-la per dins i fora i mecanitzar-la de nou amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions Com hem indicat es tracta d'una campana típicament industrial de la casa Manclús, fosa en sèrie, i encarregada posteriorment per al poble. Desconeixem la seua datació exacta, no obstant sembla datable dels anys 60 o com a molt dels 70.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • TOMÁS CALATAYUD, Vicent (12-07-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (18-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-04-2015
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF