Sant Roc (2) - Parròquia de Sant Jaume Apòstol - ALFARP (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3141)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 61
Altura del bronze 48
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 131
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció Al mig trobem incisa aquesta inscripció: "San Roque / ALFARP 1941", que indica l'advocació a la que es dedica la campana, el nom del poble i l'any de fundició. El fet que siga incisa es deu a que la campana estava fosa abans d'encarregar-la, afegint-les després. A més són característiques d'aquesta etapa històrica, amb l'advocació d'un sant i el que és més característic el nom del poble. Aquest fet està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan moltes es baixaren dels campanars sense cap control o inventari que indicada la torre originària, motiu per el que moltes no tornaren als campanars en acabar el conflicte. Per tal d'evitar aquest problema el nom del poble serà una constant en aquesta etapa. Finalment al mig peu trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (4 cordons)
(4 cordons)

Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "San Roque / ALFARP 1941"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro de Manclús
Estat original Suposem que comptaria amb truja de fusta, instal·la per la casa fonedora, amb algunes peces de formigó. Posiblement comptara amb una ballesta.
Estat actual Es troba en un estat de conservació regular, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. La mecanització actual no imita els tocs tradicionals i dificulta els manuals, per tant seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar la truja de fusta, baixant-la de la torre per netejar-la per dins i fora i mecanitzar-la de nou amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03), electromall (09)
Intervencions Aquesta és una de les dos campanes foses en 1941 per tal de completar el joc perdut en la Guerra Civil, encarregat a la fundició de Manuel Roses Vidal del Grau de València, que ja la tenia fosa previament al seu encàrrec. Aquesta pràctica va ser habitual en esta casa, segurament a causa de la gran demanda de campanes dels anys 40. Seria beneïda i pujada poc després al campanar, en eixe mateix any. La casa Manclús va mecanitzar-la posteriorment, substituïnt la truja de fusta per l'actual de ferro i instal·lant motor de vol continu i posiblement un martell per repicar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • TOMÁS CALATAYUD, Vicent (12-07-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (18-07-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2014
11 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 16-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 31 Visitants: 31 Usuaris: 0