Sant Pere (6) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - TAVERNES DE LA VALLDIGNA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3150)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 110
Altura del bronze 96
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 771
FonedorBARBERÍ
Any fosa 1998
Descripció Les inscripcions documentades a la campana son resultat de les successives refoses d'aquesta, motiu pel qual hi ha fins a tres dates diferents. Així, al terç té una primera inscripció que diu així: "IHS MARIA IOSEP ANO DE 1730". Correctament seria: "IHS MARIA ET IOSEPH AÑO DE 1730". Aquesta té el nom de les tres persones de la Sagrada Família i és poc comuna a les campanes valencianes de l'època, però massiva a altres zones del nord-oest d'Espanya. A més té la data de fosa i es tradueix al valencià així: "JESÚS, MARIA I JOSEP ANY 1730". Seguidament hi ha altra inscripció, que possiblement també es va copiar de la campana del XVIII. Aquesta està en llatí i diu així: "TY ES PASTOR OVIUM PRINCEPS APOSTOL ORUIM TIBI TRADITE SANT CLAVES REGNI CELORUM". Correctamente seria: "TU ES PASTOR OVIUM PRINCEPS APOSTOLORUM TIBI TRADIDIT DEUS CLAVES REGNI CAELORUM". El text pertany a la Litúrgia de les Hores de la festivitat de la Càtedra de Sant Pere (22 de febrer) i que es tradueix així: "TU ERES EL PASTOR DE LES OVELLES, EL PRÍNCEP DELS APÒSTOLS A TU SE T'HAN DONAT LES CLAUS DEL REGNE DELS CELS". També al terç té altra inscripció al terç amb la data de la primera refosa de la campana: "REFVNDIDA EN 1940".

Al mig té una creu amb pedestal i les creus creuades amb la tiara, símbol de Sant Pere. Seguidament trobem al mig peu la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "OLOT / BARBERI". També al mig peu té una inscripció al·lusiva a l'última refosa: "REFOSA L´ANY 1998/ ANY DE LA VALLDIGNA/ SENT RECTOR MOSSÈN/ JOSEP ESCRIVÀ GREGORI".
Espatlla (H) (garlanda amb triangles decorats)
Terç (T) (3 cordons)
(sanefa amb diversos motius i querubins)
(3 cordons)
(06) "IHS MARIA IOSEP ANO DE 1730"
(2 cordons)
"TY ES PASTOR OVIUM PRINCEPS APOSTOL ORUIM TIBI TRADITE SANT CLAVES REGNI CELORUM"
(cordó)
"REFVNDIDA EN 1940"
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Anagrama papal de Sant Pere)
Mig peu (MP) (5 cordons)
(03) (marca de fàbrica) "OLOT / BARBERI"
(06) "REFOSA L´ANY 1998/ ANY DE LA VALLDIGNA/ SENT RECTOR MOSSÈN/ JOSEP ESCRIVÀ GREGORI"
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat actual L'estat de conservació és adequat. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall (09) motor impulsos
Intervencions La campana és resultat de la refosa d'una campana de l'any 1940, que al mateix temps substitueix altra de 1730. Es va refondre als tallers de la foneria Barberí d'Olot i l'empresa ELECTRORECAMP va fabricar la truja de fusta i instal·là la campana a la torre. Es va mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (27-04-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MISFUD ALMIÑANA, Ximo; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (15-09-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-01-2020
16 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 96 Visitants: 95 Usuaris: 1 - francesc