Jesús (3) - Basílica Col·legial de Santa Maria de la Seu - XÀTIVA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3177)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 139
Altura del bronze 115
Vora 13
Pes aproximat 1555
FonedorGUITARTE
Any fosa 1752
Descripció La campana té un conjunt de diverses inscripcions en espanyol i llatí. Al terç una inscripció indica que va ser fosa per l'església i la data: "✱ SE ✱ HIZO ✱ ACOSTAS ✱ DE ✱ LA ✱ IGLESIA ✱ AÑO ✱ 1752". Seguidament apareix aquesta inscripció al mig: ✱ MEFECIT ✱ GVITARTE ✱ EN ✱ SAN ✱ FRANCISCO ✱". Al text s'utilitza el llatí per indicar l'autor de la campana i es tradueix al valencià així: "EM VA FER GUITARTE". Per altra banda és poc habitual indicar el lloc on es va fondre la campana, en aquest cas al desaparegut Convent de Sant Francesc de Xàtiva.

Al peu té aquesta inscripció llatina: "✱ ✱ VOCATVM EST NOMEN EIVS IESUS ✱ (sanefa vegetal) ✱ VT IN NOMINE IESV OMNE GENVFLCTATVR COELLESTIVM TERRESTRIUM ET IN FERNORUM ✱ ET OMNIS LINGUA CONFITEATVR PVIA DOMINVS IESVS CRISTVS IN GLORIA EST DEI PATRIS ✱ ✱". Aquesta utilitza dos fonts diferents del Nou Testament i es tradueix així: "LI VAN POSAR EL NOM DE JESÚS EN EL NOM DE JESÚS TOTS S'AGENOLLEN AL CEL, A LA TERRA I BAIX TERRA I TOTA LLENGUA REGONEGA QUE JESUCRIST ÉS EL SENYOR A GLÒRIA DE DÉU PARE". El text "LI VAN POSAR EL NOM DE JESÚS" és de l'Evangeli de Sant Lluc (Lc. 2, 21) i forma part d'un versicle que complet seria: "Quan van complir-se els vuit dies i hagueren de circumcidar el xiquet, li van posar el nom de Jesús; era el nom que havia indicat l'àngel abans que el concebés la seva mare". El fragment és el lema de la Companyia de Jesús i està present al seu escut. A més la festa del Sant Nom de Jesús és una de les principals festivitats de la Companyia. La resta del text forma part de la Carta de Sant Pau als Filipencs (Fl. 2. 10-11).
Anses (Anses amb decoracions antropomorfes)
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SE ✱ HIZO ✱ ACOSTAS ✱ DE ✱ LA ✱ IGLESIA ✱ AÑO ✱ 1752"
(2 cordons)
(00) (imatge de Sant Josep)
(03) (imatge de Sant Jaume Apòstol)
(06) (imatge de Sant Cristòfol)
(09) (imatge de Sant Antoni de Pàdua)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Aparició de la Mare de Déu a Sant Jaume)
(06) (Crucifix) / (sargantana) / "✱ MEFECIT ✱ GVITARTE ✱ EN ✱ SAN ✱ FRANCISCO ✱" / (sargantana) / (3 sargantanes)
(09) (imatge de la Mare de Déu amb el Jesuset)
Mig peu (MP) (cordó)
(3 cordons)
(cordó)
Peu (cordó)
"✱ ✱ VOCATVM EST NOMEN EIVS IESUS ✱ (sanefa vegetal) ✱ VT IN NOMINE IESV OMNE GENVFLCTATVR COELLESTIVM TERRESTRIUM ET IN FERNORUM ✱ ET OMNIS LINGUA CONFITEATVR PVIA DOMINVS IESVS CRISTVS IN GLORIA EST DEI PATRIS ✱ ✱"
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual. Els tocs eren molt semblants als de la Catedral de València.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Murua.
Estat original La campana estava dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i disposava de diversos accesoris per tocar-la manualment.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Està dotada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. També es conserva l'electromall trifàsic, però aquest mecanisme no funciona. Disposa de batall lligat, que no està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Mecanitzada amb motor de vol continu i electromall (03), electromall trifàsic (no funciona)
Intervencions Les inscripcions de la campana ens parlen de la seua història. Va ser fosa l'any 1752 al Convent de Sant Francesc de Xàtiva. El seu autor signa com a "GUITARTE", que podria ser el cognom. Coneixem a un Guitarte que fon l'any 1755 la campana "El Vicent" de l'Església Parroquial de Sant Pere Màrtir i Sant Nicolau de València.

L'any 1923 la foneria basca Murua va dotar a la campana amb truja de ferro i la va motoritzar amb un motor de vol continu. L'electromall trifàsic va ser instal·lat als anys 60 per la foneria de Salvador Manclús de València.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor de vol continu per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera documentació] (03-04-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (30-06-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-06-2018
45 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-05-2021
  Convertir a PDF