Nativitat del Baptista (1) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - RIBA-ROJA DE TÚRIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 32)

Localització Campanar Esquerre
Diàmetre 55
Altura del bronze 47
Vora 6
Pes aproximat 96
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1952
Descripció En primer lloc trobem al mig la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA". Junt aquesta estàn les inscripcions: "NATIVIDAD DEL BAUTISTA / REGALO DE LOS CALVARIOS DEL / SMM CRISTO DE LOS AFLIGIDOS / 1952"; que indica el nom de la campana , el dels donants i l'any que es va encarregar. Aquestes inscripcions són incises, per tant la campana estava feta amb anterioritat a ser encarregada i es van afegir en eixe moment.
Terç (T) (2 cordons)
(3 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA,27 / VALENCIA"
(06) "NATIVIDAD DEL BAUTISTA / REGALO DE LOS CALVARIOS DEL / SMM CRISTO DE LOS AFLIGIDOS / 1952"
(escut del Sagrat Cor de Jesús)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(cordó)
(garlanda vegetal)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment amb cigonyal, repics manuals des dels peus de la torre amb una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament
Truja Ferro Manclús vella
Estat anterior Fins la mecanització comptava amb un cigonyal per al seu vol manual, segurament des dels peus del campanar. Comptava a més amb una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat actual La campana està instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. Compta a més amb el sistema elèctric per al mig vol, encara que desconectat i per tant no s'utilitza. El batall està reforçat amb cable de seguretat i lligat. Seria recomanable restaurar el conjunt, baixant la campana per netejar-la per dins i fora, reposar la truja de fusta i mecanitzar-la amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc motor vol continu (03)
Intervencions Aquesta campana es va fer en substitució d'una anterior, posiblement fosa en 1941 pels Hermanos Roses de Silla i que en 1952 tenia les anses trencades. Al plantejar una solució es va optar per encarregar una nova, presentat la casa Manclús el presupost de l'actual, que va ser aprovat pels clavaris del Crist i encarregada la campana. Va arribar al poble en agost de 1952 i beneïda el 7 de setembre de matí. El seu cost total, amb cigonyal i truja de ferro, va ser de 5.875 pesetes. En 1971 la mateixa casa fonedora la va mencantzar, substituïnt el cigonyal per un motor de vol continu i instal·lant el sistema per al mig vol.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (10-07-1993)
 • SÁNCHEZ RAMÓN, Ignacio (22-06-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-07-2014
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF