Sant Josep (2) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Encarnació - XERACO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3216)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 53
Vora 6
Pes aproximat 159
Any fosa 1803
Descripció La campana té una simple inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: ✱ ✱ SAN JOSE AÑO 1803 ✱ ✱". Al mig té una creu amb pedestal.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ SAN JOSE AÑO 1803 ✱ ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar i volteig des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Ferro Manclus nova
Estat original Tenia una truja de fusta, segurament de perfil tradicional valencià, així com diversos accessoris per al toc manual.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat però té un badat a la bola.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03) i electromall monofàsic (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1803 i instal·lada al campanar antic. Amb la construcció del nou campanar, durant les primeres dècades del segle XX, la traslladaren la torre. Als anys 80 es canvià la truja per altra de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Aquests treballs s'encarregaren a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València.
Propostes L'estat de conservació del conjunt fa necessària la seua restauració. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (27-04-2000)
 • OSA MILLÁN, Sergio (06-08-2019)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (10-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-09-2019
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-05-2023
  Convertir a PDF