Maria del Rosari (2) - Parròquia de Sant Llorenç Màrtir - BENIRREDRÀ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3217)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 72
Altura del bronze 64
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 216
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té tres flors entre els cordons al terç i una garlanda amb motius vegetals sols a l'exterior. Al mig té una creu amb pedestal, un escut nacional i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE/ CAMPANAS / DE / ROSES HNOS./ SILLA (VALENCIA)". També té al mig una inscripció, separada per una imatge de la Mare de Déu del Rosari, i amb la segona paraula al mig peu: "MARIA / ROSARIO!!!". Al mig peu trobem igualment una sanefa amb flors. Just baix disposa d'una inscripció incisa amb el nom de la campana, el del poble i l'any de fosa: "MARIA DE LA GLORIA SALVADORA/ BENIRREDRÀ 1941". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig peu té cinc flors entre dos cordons.
Terç (T) (2 cordons)
(00) (02) (10) (flor)
(2 cordons)
(06) (garlanda religiosa)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(03) (escut nacional)
(06) "MARIA" / (Mare de Déu del Rosari)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE/ CAMPANAS / DE / ROSES HNOS./ SILLA (VALENCIA)" /
(cordó)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb flors) "ROSARIO!!!"
(2 cordons)
(06) "MARIA DE LA GLORIA SALVADORA/ BENIRREDRA 1941" (incís)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana es repica manualment des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. També es voltejava manualment des de la sala de les campanes per a les principals festivitats.
Tocs actuals de campanes Corda al batall
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Tenia una truja de fusta, segurament de perfil tradicional valencià i fabricada per la casa fonedora, així com diversos accessoris per al toc manual.
Estat actual Està instal·lada amb truja de ferro a una de les finestres de la sala de les campanes. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat i una corda per repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Mecanismes de toc Corda al batall
Intervencions La campana va ser fosa, amb la resta del conjunt, als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València) l'any 1941. És una de les poques campanes d'aquesta foneria amb les inscripcions incises, és a dir, afegides quan ja estava fosa. Per aquest motiu no estan en relleu i apareixen incises a la superfície de la campana. Combina algunes en relleu amb aquestes incises. Curiosament la disposició de les lletres en relleu i la Mare de Déu coincideixen amb les de la campana homònima de l'església parroquial d'Almàssera, fosa el mateix any. Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria de Salvador va canviar la truja de fusta per altra de ferro.
Propostes Caldria restaurar la campana per reposar la truja de fusta. Aquesta s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. No es recomana la seua mecanització.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. En cas de trencament pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes La inscripció està inscrita en les quatre campanes, cosa que indica que les campanes foren encomanades després de la seua fabricació, o bé que anaven destinades a un altre lloc, havent esborrat l'epigrafia original. En qualsevol cas l'any està en relleu i per tant és original. (nota de MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo).

La documentació fotogràfica mostra que l'any de fosa d'aquesta campana no està en relleu, si no incisa com la resta. Sols està en relleu a la campana xicoteta (nota de l'editor)

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (04-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació de la campana] (10-08-2019)
 • OSA MILLÁN, Sergio (10-08-2020)
Editor de la fitxa Sergio Osa Millán
Actualització 12-08-2020
16 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 04-03-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 20 Visitants: 20 Usuaris: 0