Santa Maria (3) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - DAIMÚS - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3225)

Localització Espadanya
Diàmetre 85
Vora 8,5
Pes aproximat 356
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc trobem la següent inscripció al terç: "# SANTA MARIA # DAIMUZ 1940". En ella indica l'advocació a la que està dedicada, la Mare de Déu, a més del nom del poble i la data de fosa. El fet d'indicar el nom del poble entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939) va ser molt habitual a partir dels anys 40, ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble. En el mig està a cada costat de la creu el nom de dos capellans del poble, morts durant la Guerra: "JOSE M MORANT FERRER / ALFEREZ-CAPELLAN" / Creu) "FRANCISCO BOHIGUES / PELLICER PRESBITERO" / "I PRESENTES !".

Seguidament i també al mig trobem la següent inscripció en llatí: "LAUDO DEUM VERUM : / CONGREGO CLERUM : / PESTEM FUGO : / DEFUNCTOS PLORO : / FESTA DECORO :". La seua traducció al valencià seria: "LLOE AL DÉU, CONGREGE AL CLERO / FAIG FUGIR LA PESTA, PLORE ALS DIFUNTS, ADORNE LA FESTA". Aquesta es correspon amb les "sex in campane dicuntur commoda sancta" o les "sis expressions de les campanes i adequades de les campanes", procedents de les Gloses del Corpus Juris Civilis. No sempre són les mateixes, variant en funció de la campana, no obstant són una bona mostra de la funció social i protectora que tenien les campanes.

A continuació està la marca de fàbrica, element comú entre les campanes industrials: "Ctr ROSES HERMANOS / SILLA VALENCIA". Al mig peu trobem el nom de les autoritats locals del moment (el rector, l'alcalde i el president de la Falange Local): "# SIENDO CURA PAROCO D. LUIS VERDU MOSCARDO. ALCALDE FRANCISCO SEGUI LLANES. JEFE DE F.E.T. Y DE LAS .J.O.N.S ANTONIO MORAN ESTRUC.".
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"# SANTA MARIA # DAIMUZ 1940"
(2 cordons)
Mig (M) (00) "JOSE M MORANT FERRER / ALFEREZ-CAPELLAN" / Creu) "FRANCISCO BOHIGUES / PELLICER PRESBITERO" / "I PRESENTES !"
(03) (Anagrama de Jesús)
(06) "LAUDO DEUM VERUM : / CONGREGO CLERUM : / PESTEM FUGO : / DEFUNCTOS PLORO : / FESTA DECORO :"
(09) (marca de fàbrica rodejant l'escut franquista) "
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# SIENDO CURA PAROCO D. LUIS VERDU MOSCARDO. ALCALDE FRANCISCO SEGUI LLANES. JEFE DE F.E.T. Y DE LAS .J.O.N.S ANTONIO MORAN ESTRUC."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Truja Ferro Roses
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, instal·lada per la casa fonedora.
Estat actual Aquesta campana té el batall nugat amb cordes amb el sistema tradicional. La conservació tambe està un poc descuidada l´igual que les altres dues campanes. El bronze presenta un aspecte blanquinós com si no fóra de bronze campanil.
Mecanismes de toc Electromall (09) i motor de vol continu (03)
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1940 a la foneria dels Hnos. Roses de Silla (València), sense estar encarregada per al poble. Aquest motiu explica que les inscripcions siguen incises, ja que s'afegiren quan es va encarregar. Després de beneïda es va pujar al campanar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (05-05-2000)
 • DÍAZ ANDUIG, Antonio (03-02-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (06-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-05-2015
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-04-2020
  Convertir a PDF