Sant Josep (2) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - DAIMÚS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3226)

Localització Espadanya
Diàmetre 72
Vora 6,5
Pes aproximat 216
FonedorROSAS, HIJO DE MANUEL
Any fosa 1988
Descripció La campana compta al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "SAN JOSE AÑO 1988". A més disposa de la marca de fàbrica, element característic de les foneries industrials: "FUNDICION / HIJO DE / MANUEL ROSAS / TORREDONJIMENO / (JAEN)".
Espatlla (H) (cordó)
(2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SAN JOSE AÑO 1988"
(2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (garlanda)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / HIJO DE / MANUEL ROSAS / TORREDONJIMENO / (JAEN)")
Mig peu (MP) (3 cordons)
(3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Fusta Electrorecamp
Estat anterior Estava en mal estat de conservació, instal·lada a l'espadanya amb truja de ferro. El capçal era característic de l'empresa Rosas. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. El batall era de fixació rígida i suposava un greu perill per a la seguretat de la peça. La instal·lació no tenia res a veure amb la tradició local ni facilitava els tocs manuals.
Estat actual L'estat de conservació és bo, tot i que cal un manteniment més freqüent de la truja de fusta. Aquesta està instal·lada a una de les finestres de l'espadanya amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Les anses són postisses.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions va ser fosa en l'any 1988 per la foneria de Hijo de Manuel Rosas de Torredonjimeno (Jaén), a partir d'una campana que es va badar entorn a eixe any i que va ser fosa entorn a 1940 pels Hnos Roses de Silla (València). La nova compta amb la creu característica d'aquests fonedors, quedant instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. En 2015 Electorecamp S.L l'ha baixat del campanar per procedir a la restauració. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Les anses originals presentaven nombrosos defectes de fosa, motiu pel qual les tallaren i fabricaren unes postisses. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Documentada des del carrer] (05-05-2000)
 • DÍAZ ANDUIG, Antonio (03-02-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació del procés de restauració de la campana] (06-02-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (09-03-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-08-2020
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-04-2021
  Convertir a PDF