Joanna (4) - Parròquia de la Puríssima Concepció - PALMERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3229)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 96
Altura del bronze 82
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 512
FonedorBARBERÍ
Any fosa 1996
Descripció La campana té una garlanda al terç. Al mig disposa d'una inscripció en valencià: "EM DIC JOANNA / SÓC DE PALMERA / PAGADA PER L´AJUNTAMENT / ESSENT ALCALDE / JOSEP ROMERO FEMENIA / PRIMAVERA 1996". Aquesta indica el nom de la campana, el del poble, qui la va pagar, el nom de l'alcalde i l'any. Al mig peu té altra sanefa. Les inscripcions no indiquen el nom de l'empresa fonedora, però la sanefa del terç i el tipus de lletra, així com les anses; permeten atribuir-la a la foneria Barberí.
Terç (T) (sanefa)
Mig (M) (06) "EM DIC JOANNA / SÓC DE PALMERA / PAGADA PER L´AJUNTAMENT / ESSENT ALCALDE / JOSEP ROMERO FEMENIA / PRIMAVERA 1996"
Mig peu (MP) (cordó)
(cordó)
(sanefa)
(cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta nova Barberí
Estat actual Bona. Està instal·lada a la sala de les campanes amb una truja que combina les formes de les de ferro i les de fusta. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Presenta un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Electromall monofàsic (03), motor d'impuls (09)
Intervencions Es va fondre l'any 1996 amb motiu de la construcció del nou campanar amb altres dos campanes.

Els treballs de mecanització foren realitzats per Vicent TOMÁS CALATAYUD (tio) amb unes truges metàl·liques, desfressades amb un capçal de fusta que dona l'aparença de seguir models tradicionals. La solució, molt europea, no aïlla les campanes del campanar, i rebaixa els eixos de tal manera que la mateixa campana fa de contrapés. És una solució original, afortunadament no repetida, que genera més problemes que solucions, però que suposa un menor cost energètic (les campanes estan més compensades) amb un resultat sonor menys brillant (unió metàl·lica, i per tant acústica de les campanes amb el campanar, menor potència sonora de les campanes voltejades, major rebot dels batalls...) (Nota de Francesc Llop i Bayo)
Propostes Cal canviar la truja actual per altra completament de fusta i de perfil tradicional valencià, així com fabricar un conjunt de ferratges que assegure l'estabilitat del conjunt.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (05-05-2000)
 • LLOP i BAYO, Francesc (24-10-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (04-07-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-07-2020
10 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 77 Visitants: 77 Usuaris: 0