Maria Aurora (4) - Parròquia de Sant Antoni de Padua i Sant Dídac d'Alcalà - RAFELCOFER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3237)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 96
Altura del bronze 82
Vora 7
Pes aproximat 512
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1873
Descripció La campana té sis anses decorades amb motius semblants a uns caps de dimoni. Seguidament, té al terç una garlanda amb motius neogòtics. Al terç té una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "MARYA AURORA". Correctament seria "MARIA AURORA". L'espai del terç que deixa lliure la inscripció està ocupat per una sanefa amb triangles decorats. Al mig té una creu de calvari i dos sargantanes als costats, signe habitual a les campanes refoses, uns àngels adorant l'Eucaristia i aquesta inscripció: "AESPENSAS DEL PUEBLO / SIENDO CURA ECONO / MO DE ESTA PARROQU / IA DON JOSE OLTRA Y / AL CALDE DON MA NU / EL BARBER Y SISCAR / HIZO LA FUNDICION / EN NOVIEMBRE DE / I873 JAIME ROSAS". Aquesta talla les paraules i correctament seria: "A EXPENSAS DEL PUEBLO SIENDO CURA ECONOMO DE ESTA PARROQUIA DON JOSE OLTRA Y ALCALDE DON MANUEL BARBER SISCAR HIZO LA FUNDICIÓN EN NOVIEMBRE DE 1873 JAIME ROSAS". És interessant el fet que especifique el mes de la seua fosa, fet poc habitual a les inscripcions de les campanes.
Anses Anses antropomorfes, motius semblants a uns caps de dimoni.
Espatlla (H) (sanefa amb motius neogòtics)
Terç (T) (2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats) "MARYA AURORA"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari entre dos sargantanes)
(06) "AESPENSAS DEL PUEBLO / SIENDO CURA ECONO / MO DE ESTA PARROQU / IA DON JOSE OLTRA Y / AL CALDE DON MA NU / EL BARBER Y SISCAR / HIZO LA FUNDICION / EN NOVIEMBRE DE / I873 JAIME ROSAS"
(08) (custòdia flanquejada per dos àngels)
Mig peu (MP) (6 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro MANCLÚS vella
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, segurament de perfil semblant al tradicional valencià, i tenia una llarga corda unida al batall per a repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu, mig vol i electromall trifàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03) i electromall trifàsic (09)
Intervencions Als anys 70 es canvià la truja per altra de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Aquests treballs s'encarregaren a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, que també va mecanitzar la resta del conjunt.
Propostes L'estat de conservació del conjunt fa necessària la seua restauració. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora per eliminar, com a mínim, la brutícia acumulada i renovar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic, que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo ["MARYA AURORA" "A ESPENSAS DEL PUEBLO/ SIENDO CURA ECONO/ MO DE ESTA PARROQU/ IA DON MANU/ EL BARBER Y SISCAR/ HIZO LA FUNDICIÓN/ EN NOVIEMBRE DE/ 1813 JAIME ROSAS" ] (05-05-2000)
 • SOLER MOLINA, Abel [Les campanes de Rafelcofer] (2015)
 • Campaners de la Vall Blanca ["MARYA AURORA / A EXPENSAS DEL PVEBLO, / SIENDO CVRA ECONO-/-MO DE ESTA PARROQV-/-IA DON JOSE OLTRA Y / ALCALDE, DON MANV-/-EL BARBER Y SISCAR. / HIZO LA FVNDICION, / EN NOVIEMBRE DE 1873, / JAIME ROSAS”] (06-07-2019)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (12-06-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 31-10-2021
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 26-06-2022
  Convertir a PDF