Sant Josep del Sagrat Cor de Jesús (3) - Parròquia de Sant Antoni de Padua i Sant Dídac d'Alcalà - RAFELCOFER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3238)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 79
Altura del bronze 69
Vora 7
Pes aproximat 285
FonedorROSES E HIJOS, VICENTE
Any fosa 1900
Descripció La campana duu aquesta la inscripció al terç: "JOSE DEL SAGRADO CORAZON D JESUƧ A EXPENSAS D UNA PERSONA PIADOSA SIENDO ▲ C RA EL DTOR DA O ARTES ANO 1900". Correctament seria: "SAN JOSÉ DEL SAGRADO CORAZÓN DE JESÚS. A EXPENSAS DE UNA PERSONA PIADOSA, SIENDO CURA PÁRROCO EL DOCTOR DON ANTONIO ARTÉS. AÑO 1900". Aquesta no està confeccionada amb bronze i per l'oxidació sembla tractar-se de lletres de ferro adherides al bronze. També al terç hi ha diversos triangles decorats. Al mig presenta una creu amb pedestal i un monograma de Maria. La forma de confeccionar les inscripcions, triangles, els tres cordons del terç, així com la disposició de la creu i el monograma de Maria; permeten atribuir-la a Vicente Roses e Hijos d'Atzeneta d'Albaida.
Terç (T) (garlanda amb triangles decorats)
(cordó)
"JOSE DEL SAGRADO CORAZON D JESUƧ A EXPENSAS D UNA PERSONA PIADOSA SIENDO ▲ C RA EL DTOR DA O ARTES ANO 1900"
(cordó)
(triangles decorats)
(cordó)
Mig (M) (00) (monograma Maria)
(06) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, segurament de perfil semblant al tradicional valencià, i tenia una llarga corda unida al batall per a repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Estat actual Regular. Mal orientada (la creu cap a dins). L'estat de conservació de la campana és regular. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu, mig vol, electromall monofàsic i a més té un trifàsic que no està en ús. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall monofàsic (03), mig vol i electromall trifàsic sense ús (09)
Intervencions Als anys 70 es canvià la truja per altra de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Aquests treballs s'encarregaren a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, que també va mecanitzar la resta del conjunt. En 2020 l'electromall trifàsic s'ha canviat per altre monofàsic.
Propostes L'estat de conservació del conjunt fa necessària la seua restauració. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora per eliminar, com a mínim, la brutícia acumulada i renovar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. També cal retirar les restes de l'electromall trifàsic i reorientar la campana cal a l'exterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo ["SIENDO CRA Pre EL DTOr DAIO ARTESANO JOSÉ DEL SAGRADO CORAZÓN D JESÚS A EXPENSAS D. UNA PERSONA PIADOSA"] (05-05-2000)
 • SOLER MOLINA, Abel [Les campanes de Rafelcofer] (2015)
 • Campaners de la Vall Blanca [“SANO JOSE DEL SAGRADO CORAZON DE JESUS. A EXPENSAS DE VNA PERSONA PIADOSA, SIENDO CURA PCO EL DTOR D AIO ARTÉS. AÑO 1900.”] (06-07-2019)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (12-06-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 31-10-2021
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 28-06-2022
  Convertir a PDF