Dídac (2) - Parròquia de Sant Antoni de Padua i Sant Dídac d'Alcalà - RAFELCOFER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3239)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 66
Altura del bronze 61
Vora 5
Pes aproximat 166
FonedorROSES TORMO, DOMINGO
Any fosa 1838
Descripció La campana té una doble inscripció en llatí. En la part superior posa “DIDACVS ET PURISSIMA / OVES MA VOCEM MEAM AVDIVNT" que hauríen d'haver escrit "... OVES MEAE...". La primera part són els noms de la campana, DIDAC I PURÍSSIMA, mentre que la segona correspon a una referència evangèlica (Joan 10:27): LES MEUES OVELLES ESCOLTEN LA MEUA VEU. És una bonica referència del paper sonor de la campana, que mai havíem vist en altres.
En el mig hi ha una creu amb pedestal a l'exterior, una custòdia a la dreta i al centre informació sobre la construcció de la campaba, també en llatí: "ANNO DOMINI 1838 / RECTORE FRANCISCO / TARAZONA ET PRETO-/-RE JOSEFO FRASQUET / DOMINICVS ROSES ME FECIT”, en referència, respectivament, al rector Francesc Tarazona, l’alcalde Josep Frasquet Ferragut (1837-1838) i la foneria de campanes Domingo Roses, d’Atzeneta d’Albaida (establida allí el 1821, encara que ja en fonien els Roses a Benissoda des de primeries del segle XVIII).

Una documentació fotogràfica més detallada l'any 2020 ha documentat unes inscripcions amb algunes diferències al terç. Les imatges mostren que a la campana diu: "DIDACUS VOCOR ET OUES MÆ VOCEM MEAM AUDIUNT✱". Aquesta es tradueix així: "EM DIC DÍDAC I LES MEUES OVELLES ESCOLTEN LA MEUA VEU". Es tracta per tant d'una adaptació del text evangèlic descrit amunt. Al mig té una creu amb pedestal i una inscripció amb una cartel·la, rodejada per una sanefa, i amb el text distribuït així: "ANNO DOMINI I838 / RECTORE FRANCISCO / TARAZONA ET PRETO / RE JOSEFO FRASQUET / DOMINICVS ROSES ME / FECIT".
Anses Anses antropomorfes.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
“DIDACUS VOCOR ET OUES MÆ VOCEM MEAM AUDIUNT✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(02) (custòdia)
(06) "ANNO DOMINI I838 / RECTORE FRANCISCO / TARAZONA ET PRETO / RE JOSEFO FRASQUET / DOMINICVS ROSES ME / FECIT”
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA de perfil tradicional valencià.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, segurament de perfil semblant al tradicional valencià, i tenia una llarga corda unida al batall per a repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Estat anterior Fins a l'any 2001 estava trencada i presentava un badat al llavi que continuava pel pedestal de la creu. Tenia una truja de ferro de la foneria Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Als anys 00 es canvià la truja per altra de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Aquests treballs s'encarregaren a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, que també va mecanitzar la resta del conjunt.

Restaurada per 2001 Técnica y Artesanía en juny de 2001 amb una subvenció de 500.000 pta (3.000 €) per part de la GENERALITAT VALENCIANA, com ajuda per a restaurar la instal·lació. La campana va ser soldada per Lachenmeyer en Alemanya. La truja es canvià per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià i canviaren la batallera original amb l'objectiu de girar-la 1/4 de volta i que el batall no tornara a colpejar al punt soldat. També es va renovar la mecanització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-06-2020
24 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF