Angelita (2) - Parròquia de Sant Antoní Màrtir - LA FONT D'EN CARRÒS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3255)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 83
Altura del bronze 72
Vora 7
Pes aproximat 331
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té diversos cordons al terç. Al mig té una creu llatina radiant i dos inscripcions. La primera està a la part superior i indica el seu nom, el del poble i l'any de fosa: "ANGELITA / FUENTE DE ENCARROZ 1941". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. La segona indica el nom dels donats: "A EXPENSAS / DE LOS PADRINOS / FERNANDO MILLET Y / ANGELITA MILLET". Finalment, al mig peu està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
(2 cordons)
(5 cordons)
Mig (M) (00) (creu radiant)
(06) "ANGELITA / FUENTE DE ENCARROZ 1941 / A EXPENSAS / DE LOS PADRINOS / FERNANDO MILLET Y / ANGELITA MILLET"
Mig peu (MP) (7 cordons)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Possiblement repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una corda al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro de Murua
Estat original (4 cordons)
(2 cordons)
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Murua i mecanitzada amb motor de vol continu amb cadena i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol amb cadena (03), electromall monofàsic (09)
Intervencions Entorn de l'any 1982 es va canviar la truja de fusta per una de ferro i mecanitzaren la campana amb un motor de vol continu amb cadena. Els treballs els va efectuar la foneria basca de Murua. Possiblement en 2000 es mecanitzà amb electromall monofàsic.
Propostes L'estat de conservació del conjunt fa necessària la seua restauració. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora per eliminar la brutícia acumulada i renovar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. En cas de trencament pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (05-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (26-06-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-07-2020
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF