Sant Antoní Màrtir (4) - Parròquia de Sant Antoní Màrtir - LA FONT D'EN CARROS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3257)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 107
Altura del bronze 90
Vora 8
Pes aproximat 709
FonedorROSES, VICENTE
Any fosa 1817
Descripció La campana té una simple inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i l'any de fosa: "SAN ANTONINO MARTIR AÑO I8I7". L'espai que deixa lliure la inscripció i el situat entre cordons a un nivell inferior estan ocupats per unes sanefes que alternen flors de lis i altres motius. Al mig té una creu de calvari, formada amb sanefes que presenten motius vegetals i dos flors de lis.

Les flors de lis i els altres motius del terç, així com algunes de les sanefes amb les quals està formada la creu, estan documentades també a la campana major de l'església de Santiago d'Orihuela (C. 2605). A més la forma del 8 a les dos campanes és idèntica, ja que en la part superior no presenta una línia continua sinó que es trenca. Per tant, aquestes coincidències permeten atribuir-la provisionalment al fonedor Vicente Roses de Benissoda.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (cordó) /
"SAN ANTONINO MARTIR AÑO I8I7" (sanefa amb flors de lis i altres motius)
(cordó)
(sanefa amb flors de lis i altres motius)
(cordó)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (6 cordons)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una corda al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro MURUA
Estat original La campana tenia una truja de fusta de perfil tradicional local, així com accessoris per al toc manual.
Estat anterior L'any 2000 estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Murua i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Entorn de l'any 1982 es va canviar la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzaren la campana amb un motor de vol continu amb cadena i electromall. Els treballs els va efectuar la foneria basca de Murua. Al voltant de l'any 2004 canviaren els mecanismes de toc per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes L'estat de conservació del conjunt fa necessària la seua restauració. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora per eliminar la brutícia acumulada i renovar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (05-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (26-06-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-07-2020
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-12-2020
  Convertir a PDF