Sant Joan Baptista (2) - Parròquia de Sant Joan Baptista - BENIARJÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3259)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 70
Altura del bronze 62
Vora 6
Pes aproximat 199
Any fosa 1814
Descripció La campana té al terç la següent inscripció: ‘‘✱ ✱SAИJVAN ✱ BAVTISTA ✱ AИO I8I4 ✱ ✱’’ En aquesta s’indica l’advocació de la campana i la data de fundició . En aquest cas, Sant Joan Baptista, és el nom que rep el titular de la parròquia de Beniarjó i segurament se li atribueix aquest nom a la campana per ser la major del conjunt , època en que sols existia una espadanya sobre l’església original i existien dos campanes. Així mateix, la campana és la més antiga del conjunt existent i sobrevivent a la guerra civil, per tant trobem elements simbòlics en campanes , com la creu que està ubicada en la part central de la campana. Aquesta creu posseeix unes similituds amb les decoracions d’altres creus gravades en campanes , obra dels campaners Roses, ja que coincideix amb el model de decoracions. De tota manera no es pot verificar del tot ja no indica fonedor i per tant no es pot atribuir a cap autor perquè no és clarament cert.
Terç (T) (2 cordons)
‘‘✱ ✱SAИJVAИ ✱ BAVTISTA ✱ AИO I8I4 ✱ ✱’’
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes És possible que es llimitara al repic a distància amb una corda desde baix i per a les grans solemnitats seria voltejada desde la sala de campanes.
Tocs actuals de campanes La campana volteja i repica de forma automàtica.
Truja Truja de ferro Manclús vella.
Estat original Probablement estava instal·lada en l'espadanya de l’anterior església amb una truja de fusta. Malgrat la destrucció de l’antic temple parroquial de Beniarjó per substituir-lo per un d’estil més modern, va comportar la construcció d’un nou campanar on la campana fou traslladada, quedant instal·lada en la finestra de la cara oest.
Estat anterior En la documentació de l’any 2000, la campana estava en un semblant estat de conservació. Presentava dos elctromalls trifàsics.
Estat actual La campana està instal·lada en una de les finestres de la sala de les campanes, amb truja de ferro Manclús. Disposa d’un motor de volteig continu i dos electromalls (un en desús) i altre monofàsic. També, compta amb un batall ben nugat amb cable de seguretat per evitar la seua caiguda.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03) i electromall monofàsic. Electromall trifàsic en desús a les (09)
Intervencions La campana va ser traslladada al campanar actual degut a la destrucció de l’antic temple amb la intenció de substituir-lo per un d’estil arquitectònic més modern, on el bronze estava ubicat en l’espadanya amb la seua truja de fusta. Una vegada al campanar, l’any 1963 dos families sufragaren dos campanes noves , moment en què es va mecanitzar el conjunt a càrrec de Salvador Mancús. En 2020 s’ha substituit l'antic electromall un nou monofàsic CLOCK-O-MATIC. L'anterior picava molt baix amb perill de rotura.
Actuacions urgents
Propostes La instal·lació actual de l’instrument no afavoreix la conservació ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant caldria procedir a la seua restauració de la campana. Aquesta deuria de ser baixada amb una grúa adequada , per a transportar-la fins als tallers de restauració per a netejar-la per dins i per fora, amb l'objectiu de recuperar la sonoritat original. A més, s’ha de canviar la truja de ferro per altra de fusta a l'estil valencià. També cal renovar els mecanismes per altres que no dificulten el toc manual: motor de volteig d'impulsos.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (08-05-2000)
 • OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (27-12-2019)
Editor Sergio Osa Millán
Actualització 31-07-2020
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-02-2021
  Convertir a PDF