La xicoteta (1) - Parròquia de Sant Joan Baptista - BENIARJÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3260)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 48
Altura del bronze 38
Vora 4
Pes aproximat 64
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1963
Descripció La campana té dos cordons al terç amb un espai buit i dos cordons més. Al mig trobem unes figures com una creu a l’exterior, un Cor de Jesús i la marca de fundició (FUNDICION / DE/ SALVADOR MANCLUS/ C. INDUSTRIA, 27/ VALENCIA) . Seguint, al mig peu de la campana trobem tres cordons els quals hi ha inscripció que fa referència als donants de la campana i al lloc de destinació juntament amb la data de fundició : ‘‘SIENDO PADRINOS MANUEL PORTA JORDA -E- ISABEL BORRAS MORANT’’ / BENIARJO V-V-MCMLXIII’’. El peu de la campana no conté cap cordó.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Marca de fundició)
(09) (Cor de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
‘‘SIENDO PADRINOS MANUEL PORTA JORDA -E- ISABEL BORRAS MORANT’’
(1 cordó)
‘‘BENIARJÓ V-V-MCMLXIII’’
(1 cordó)
Tocs actuals de campanes La campana volteja i repica de forma automàtica.
Truja Ferro Manclús.
Estat anterior En la documentació de l’any 2000, la campana presentava un electromall trifàsic a les (09), posteriorment substituït per un electromall monofàsic.
Estat actual La campana es troba instal·lada en una de les finestres de la sala de les campanes, amb una truja de ferro Manclús. Està mecanitzada amb un motor de volteig continu i un electromall monofàsic. A més, disposa d’un batall ben nugat amb cable de seguretat que evitaria la seua caiguda al carrer.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03) i electromall monofàsic (09)
Intervencions La campana fou adquirida per la parròquia de Sant Joan Baptista de Beniarjó en maig de l’any 1963 sufragada per un matrimoni del poble. Va ser beneïda eixe mateix any i va quedar instal·lada en el campanar , moment en què es va procedir a la mecanització del conjunt. En aquest cas, la campana va ser mecanitzada per Salvador Manclús, amb un motor de volteig continu i un electromall trifàsic.
Propostes La instal·lació actual de l’instrument no afavoreix la conservació ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant caldria procedir a la seua restauració. Aquesta deuria de ser baixada amb una grúa adequada, per transportar-la fins als tallers de restauració on caldria netejar-la per dins i per fora, per a recuperar la sonoritat original perduda. A més, s’ha de canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Els mecanismes de volteig i repic cal renovar-los per altres que no dificulten el toc manual:
un motor d'impulsos.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (08-05-2000)
 • OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (27-12-2019)
Editor Sergio Osa Millán
Actualització 31-07-2020
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 04-03-2021
  Convertir a PDF