Senyalera, antiga de sant Marc (0) - Parròquia de Sant Joan Baptista - BENIARJÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3261)

Localització Porta del campanar
Diàmetre 23
Altura del bronze 20
Vora 3
Pes aproximat 7
Any fosa 1700ca
Descripció La campana compta amb una inscripció en majúscula : ‘‘✱ABEMARIA✱GRASIAP’’, que per falta d’espai i errors ortogràfics es traduiria així: ‘‘AVE MARIA GRATIA’’ és a dir (AVE MARIA PLENA DE GRÀCIA). A continuació trobem una imatge de la Mare de Déu del Pilar i per altra banda les claus de Sant Pere.
Terç (T) (Un cordó)
‘‘✱ABEMARIA✱GRASIAP’’
Mig (M) (01) (Imatge de les claus de Sant Pere)

(06) (Mare de Déu del Pilar)
Mig peu (MP) (Tres cordons)
Peu (Dos cordons)
Tocs tradicionals de campanes Probablement mig vol per mitjà d'una corda unida a la ballesta.
Truja Fusta
Estat original La campana probablement comptava amb una ballesta al braç per al seu volteig. La truja era diferent a l'actual.
Estat actual La campana es troba instal·lada damunt de la porta que dona accés al campanar. Compta amb una corda unida a una ballesta per fer-la sonar.
Mecanismes de toc Manual
Intervencions La campana fou traslladada al nou temple parroquial de Beniarjó als anys cinquanta quan es va decir tombar l’ermita de Sant Marc, al igual que l’església original. Molt de temps després, es va decidir restaurar la campana i quedà instal·lada sobre un suport de fusta ubicat damunt de la porta que dona accés al campanar.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes És l´antiga campaneta de l´ermita de Sant Marc, edifici gòtic enderrocat cap el 1950. Al llibre "Entorn a Ausias March", ix una foto de la campaneta en la seua espadanya i una altra ja baixada, on es veu la ballesta incrustada al braç que tenia. (notes de Xavier Martín, 27/20/2003)

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (08-05-2000)
 • OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (27-12-2019)
Editor Sergio Osa Millán
Actualització 23-07-2020
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-02-2021
  Convertir a PDF